Brandmelders niet onderhouden: dwangsom dreigt voor Sligro Drachten

Horecagroothandel Sligro in Drachten hangt een dwangsom van 80.000 euro boven het hoofd omdat niet duidelijk is of de brandmelders en ontruimingsinstallatie onderhouden en geïnspecteerd zijn.

Ook zijn er geen inspectierapporten voor de brandmeldings-, ontruimings en rookbeheersingsinstallatie in het pand aan de Dopplerweg. De brandweer constateerde de gebreken in 2016. Het laatste onderhoudsrapport in het logboek stamt uit 2014.

Documenten

Sinds de inspectie door de brandweer is het bedrijf meerdere malen om documenten gevraagd om aan te tonen dat de installaties wel degelijk onderhouden en geïnspecteerd zijn. Die documenten kon de groothandel tot nu toe niet leveren, waarop Opsterland (het industrieterrein waarop de groothandel staat, valt onder deze gemeente) nu overgaat tot het opleggen van een dwangsom.

Voor 1 juli moeten de systemen onderhouden zijn en de bewijzen daarvoor opgestuurd. Als dat niet lukt, moet 40.000 euro betaald worden. Voor de inspectie en certificering heeft Sligro tot 1 januari 2019. Als het dan niet in orde is, moet een betaling van nog eens 40.000 euro volgen.

Onnodige uitruk brandweer

Sinds begin 2017 is de brandweer twaalf keer uitgerukt vanwege een ongewenste melding van de installatie in het pand. ,,Dit kan betekenen dat de brandweer onnodig is uitgerukt. Wij vinden dit zeer onwenselijk’’, schrijft Opsterland in een brief aan de groothandel.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement