Brand dorpssuper komt hard aan in Wijnjewoude

De dorpssuper van Wijnjewoude liep donderdagavond forse schade op door een grote brand. Net nu een nieuwe geestdrift in en rond de zaak de kop opstak.

Grote brand in supermarkt Wijnjewoude onder controle
Lees verder

Een dik halfuur nadat hij halsoverkop zijn rokende supermarkt verliet, staat winkelbaas Johan Bosch met de handen op zijn knieën voorovergebogen op straat.

Een onheilspellende pluim kringelt nog uit de achterkant van het pand aan de Merkebuorren, maar brandweerlieden lijken de ergste nood gelenigd te hebben.

Vlammen grijpen om zich heen

Kon hij maar wat doen. Nu. Of nog liever: even voor zevenen, tegen sluitingstijd, toen hij buiten de winkel vuilnis opruimde en plots rook ontwaarde. Hij spatte zijn zaak in, waar alleen nog een medewerkster was.

Maar hij kon niets meer uitrichten. Vlammen grepen om zich heen in het achterste deel van het gebouw, waar zich de technische ruimtes en de kantine bevinden. Weldra stond de winkel vol met dikke rook.

Omstanders riepen: Johan, eruit! Anderen hielden de schuifdeuren van de hoofdingang open, bang dat die door kortsluiting zouden dichtslaan en de baas van Supermarkt Wynjewâld opgesloten zou raken.

Zo ver kwam het gelukkig niet. Bosch en zijn medewerker bleven ongedeerd. Maar dat kan niet gezegd worden van het winkelpand, rap ingrijpen van korpsen uit Ureterp, Jubbega, Beetsterzwaag, de ladderwagen van Drachten en het grootwatertransport uit Burgum ten spijt.

Vruchtbare bijeenkomst

De brand kan niet op een rotter moment komen voor Bosch en eigenlijk voor heel Wijnjewoude. Vorige week was in het dorpshuis een bijeenkomst geweest over de toekomst van de door Spar bevoorrade dorpssuper.

De omzet liep al een tijd achteruit en actie was geboden.

Bosch, die de zaak in het hart van Wijnjewoude al twaalf jaar bestiert, putte vertrouwen uit die bijeenkomst. Er kwamen nieuwe plannen op het kleed. ,,De hele bevolking stond achter mij. We zouden elkaar helpen. Echt, ik had er zo’n zin in.’’

En dan dit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement