Brabantse politie: Bildts drugslab 'topper in aanbouw' (+video)

Het drugslab aan de Van Albadaweg in Oudebildtzijl dat op dit moment wordt ontmanteld was ook voor nationale begrippen een grote.

Dit zegt de woordvoerder Dion Luijten van de politie Oost-Brabant, die het onderzoek uitvoert. ,,Jullie hebben daar een topper in aanbouw", aldus Luijten. Het lab stond op ongeveer 150 meter buiten het dorp, aan de noordkant.

Er zijn een toekomstige productielijn - waaronder 4000 liter zoutzuur - en chemicaliën aangetroffen op de locatie. Het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) doet ter plaatse onderzoek.

Opgepakt in Oudebildtzijl

Van de vijf verdachten die zijn aangehouden, is er eentje opgepakt in het drugslab in Oudebildtzijl. Het gaat om de bewoner, die ongeveer anderhalf jaar in het huis woont. De andere verdachten zijn opgepakt in Brabant zelf.

In het drugslab in Nieuw-Amsterdam werd niemand aangetroffen. Leeftijden en woonplaatsen van de verdachten worden later vandaag (woensdag) bekendgemaakt. ,,Tijdens het onderzoek naar deze organisatie hier in Brabant werd ons duidelijk dat we ook maar eens in het Noorden van het land moesten gaan kijken", zegt Luijten.

Verplaatsing naar Noorden

Er wordt enkele keren per jaar een drugslab aangetroffen in Friesland. Politiechef Gery Veldhuis van de eenheid Noord-Nederland waarschuwde recent nog dat overlast van drugsproducenten zich zou gaan verplaatsen naar het Noorden. ,,Dat mag misschien zo zijn, maar dat betekent niet dat wij er hier al minder last van hebben", zegt Luijten van de politie Oost-Brabant.

Volgens de politie zijn er tot nu toe dit jaar drie drugslabs ontdekt in Noord-Nederland. Vorig jaar kwam het totaal op zes. Daaruit bleek dat het Noorden nog altijd een marginale rol speelt in de drugsproductie. Landelijk werden namelijk in totaal 82 productielocaties opgerold.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement