Boze Leeuwarder belt vanuit een instelling meer dan 40 keer onnodig 112

Een 22-jarige man uit Leeuwarden maakte het dinsdagavond bont bij een opvanginstelling in de stad. Hij belde meer dan 40 keer onnodig met 112.

De man was het niet eens met de gang van zaken bij de opvang en belde boos de politie. ,,En als je dat ook tegen agenten volhoudt en ze uitscheldt en beledigt, houdt het een keer op. Soms moet je onorthodoxe dingen doen om te zorgen dat iemand het niet weer doet’’, zegt Oeble Bouma van de Leeuwarder politie.

De man zou al uit de opvang worden gezet, omdat hij zich niet aan de voorwaarden hield. Hij zit vast voor verder onderzoek. De man wordt waarschijnlijk via ZSM (zo snel mogelijk) berecht.

Hulpverlening

Wanneer er bij de meldkamer (te) veel onnodige telefoontjes van dezelfde persoon binnenkomen, worden agenten naar de bellocatie gestuurd. ,,Als de meldkamer te veel tijd kwijt is met het beantwoorden van die telefoontjes, dan gaat er een auto naartoe. Het is vaak een hulpverleningsverhaal, maar als we het idee hebben dat diegene beter weet en bewust misbruik maakt, wordt hij aangehouden.’’

Het gebeurt regelmatig

Het gebeurt in Nederland honderden keren per jaar dat mensen ernstig misbruik maken van de alarmcentrale. Vorig jaar belde een vrouw uit Oosterwolde nog tientallen keren. Haar telefoon werd in beslag genomen. Een Wolvegaster gebruikte in 2016 vier telefoons om 65 keer het alarmnummer te bellen. In Harlingen deed een verwarde man uit Veenendaal in augustus vorig jaar diverse keren valse 112-meldingen.

In 2014 liet een destijds 48-jarige man uit Harlingen de brandweer tevergeefs uitrukken. Hij maakte melding van een koolmonoxidelucht in zijn woning aan de Vaartweg en zou onwel geworden zijn. Daarvan was geen sprake. De man was onder invloed en heeft uiteindelijk 66 keer 112 gebeld.

Wat is de maximale straf?

,,Zonder noodzaak opzettelijk gebruik maken van een alarmnummer is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht’’, staat op de website van de politie. Het belast de meldkamer onnodig, waardoor mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, mogelijk minder snel de centrale kunnen bereiken. Maximale straf? Drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 8100 euro.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement