Bovengronds sproeien mest mag, maar Schouten scherpt eisen aan

Melkveehouders mogen ook de komende vijf jaar weer bovengronds drijfmest sproeien, maar de voorwaarden zijn wel aangescherpt.

De belangrijkste aanscherping is dat boeren nog effectiever dan voorheen moeten omgaan met stikstof op hun bedrijf. Het verschil tussen de aanvoer van stikstof via kunstmest en veevoer en de afvoer via vlees en melk mag hooguit 100 kilo zijn per hectare. Dat was 125 kilo.

Ammoniak

De wet schrijft voor dat drijfmest normaliter geinjecteerd moet worden in de bodem of verdund met water aangebracht moet worden in strookjes tussen de graszoden (op veen en kleigronden). Daarmee wordt de uitstoot van ammoniak beperkt. Boeren kunnen een vrijstelling krijgen als ze er voor zorgen dat hun mest minder ammoniak bevat. Dat kan door de stikstofverliezen op het bedrijf te beperken en door het vee te weiden.

Bodemvruchtbaarheid

De verwachting is dat wederom circa 450 melkveehouders een vrijstelling aanvragen. Deze boeren zijn fel gekant tegen het mestinjectie. Volgens hen gaat dit ten koste van de bodemvruchtbaarheid.

Mestkwaliteit

Voorzitter Foppe Nijboer uit Boelenslaan uit Grondig, de belangenorgansiatie voor de grondgebonden melkveehouders, is blij met de verlenging. ,,We hebben hier zeer intensief voor gelobbied.” De komende vijf jaar mikt Nijboer op een groot onderzoek naar de verschillen in bodemvruchtbaarheid en mestkwaliteit bij injectie en bovengronds mestuitrijden. ,,Volgens ons past onze werkwijze perfect in de kringlooplandbouw die Schouten voorstaat.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement