Foto

Bouwproces zwembad De Welle kan los, voor herfst keuze locatie

Foto Henk Jan Dijks

De Welle krijgt duurzame nieuwbouw, geschikt voor topsporters én met een waterspeelplaats buiten. De gemeenteraad beslist in september waar het komt.

Met het aannemen van het collegevoorstel accepteerden de Smallingerlandse partijen gisteravond dat wethouder Sipke Hoekstra (VVD) nog een laatste onderzoek laat uitvoeren naar de locaties. Daaruit moet blijken op welke plek in Drachten de nieuwbouw van De Welle het grootste positieve (economische) effect heeft op de directe omgeving.

Los daarvan koos de raad unaniem voor de meest aangeklede variant voor de nieuwe Welle: een bad van 50 meter, geschikt voor topsporters, een bad voor recreanten en eentje voor doelgroepen, en buiten een waterspeelplaats. Niet gasgestookt, maar alles op stroom. Kosten: circa 34 miljoen euro.

Topsportfunctie

Alleen Klaas van Veelen van de ChristenUnie vroeg zich af of een duur bad met topsportfunctie nog wel een prioriteit is voor een gemeente in financieel zwaar weer. Hij had graag een kosten-baten-onderzoekje gehad, maar kreeg geen gehoor. Na een toezegging van Hoekstra dat het niet ten koste zou gaan van de minima in Smallingerland, ging ook de CU overstag.

Met zeven ton voorbereidingsgeld kan het college vandaag meteen aan de slag met het uitkiezen van een bouwbegeleider, een architect en een constructeur. Die kunnen aan het werk nog voor de locatie van het bad is bepaald.

Dat daarover nog altijd niet beslist kan worden, knaagt wel degelijk bij de raad. D66 en SP koersten met een amendement op de Sportlaan, de plek die in een eerder onderzoek al hoge ogen gooide en de huidige gebruikers van het zwembad ook wel zien zitten. ELP en Smallingerlands Belang probeerden het op dezelfde wijze voor de Noorderhogeweg. ,,Daar is meer ruimte voor toekomstige ontwikkeling. Op de Sportlaan zit je vast op een postzegel”, aldus ELP-raadslid Sandra de Jong.

Onduidelijk

Juist het voordragen van die twee locaties maakte het voor andere partijen duidelijk dat er nog geen helder beeld is. Zij vinden het nog te vroeg om nu al een plek vast te leggen, buiten inspraak van omwonenden om. Wethouder Hoekstra mag zijn laatste onderzoek afmaken.

De provincie betaalt 10 miljoen euro mee, maar volgens de laatste afspraak moet Smallingerland dan voor 1 oktober een subsidie-aanvraag hebben gedaan, bleek uit Hoekstra’s toelichting.

Harde toezegging

De fracties hadden de locatiestudie graag voor het zomerreces gekregen, maar dat kan de wethouder niet waarmaken. FNP’er Durk Oosterhof rustte niet voor hij van Hoekstra harde toezeggingen kreeg over het toezenden aan de raad. Die garanties kwamen er: in augustus is de studie openbaar. De raad kiest de locatie van De Welle op 8 september, met ruimte voor drie weken uitloop.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct