'Boppeslach': bloedmaan feest voor sterrenkundigen en fotografen

FOTO RUBEN VAN VLIET

Ruim twaalf uren geleden nam de maan weer voorzichtig haar 'normale' kleur aan. De anderhalf uur daarvoor kleurde ze rood. Deze bijzondere gebeurtenis was een feest voor sterrenkundigen én fotografen.

,,Het was een boppeslach", vertelt Hans Molema van de Volkssterrenwacht in Burgum. Ruim vierhonderd bezoekers kwamen naar het Observeum om de maansverduistering te aanschouwen. ,,Zo druk is het bij mijn weten nog nooit geweest."

,,In het begin was het wel naadje", erkent hij. ,,Het leek nergens op, maar gaandeweg de avond knapte het op", doelt hij op de verdwijnende bewolking. ,,Toen was de verduistering goed zichtbaar en later kwam Mars ook in beeld. Dat was een schitterend gezicht", zegt Molema nagenietend.

Zo'n dertig vrijwilligers van de sterrenwacht waren in de weer om iedereen uitleg te geven, vragen te beantwoorden en te zorgen voor een goede logistieke doorstroom. Jong en oud verzamelde zich overal op het terrein. ,,Het was tjokvol. Veel drukker dan verwacht."

De stroom mensen kwam al rond zeven uur op gang en de laatste bezoekers gingen ruim na middernacht weg.

Genieten voor fotografen

Ook voor fotografen was het genieten. Ruben van Vliet legde het bijzondere natuurverschijnsel vast op de gevoelige plaat. Hij gebruikte Leeuwarden als decor waarin het vuurrode hemellichaam steeds subtiel zichtbaar is. ,,Ik wilde context in beeld hebben. Je ziet honderden ingezoomde foto's van de maan, maar daar heb je niks aan", legt hij uit.

Van Vliet deed donderdag al voorwerk door locaties te spotten. ,,Ik wilde vanaf een hoog gebouw fotograferen. Ik heb eerst het WTC geprobeerd, maar de maan stond aan de verkeerde kant."

Na een rondje stad kwam hij uit bij een flat aan het Europaplein. Hij praatte zichzelf naar binnen en verschafte zichzelf zodoende vanaf zeven-hoog een goede plek.

Als afsluiter kiekte hij de maan tussen de Mistfontein op het Stationsplein door. ,,Dat had ik donderdag ook al gezien, maar de maan was wat later zichtbaar. Toen ben ik op een paaltje gaan staan om 'm te fotograferen. Ik ben blij dat het plan dat ik had gelukt is."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland