Raadsleden willen een weloverwogen keuze maken over de toekomst van Empatec en niet onder stoom en kokend water. Gisteravond bedong de politiek een bondig overzicht dat op één A4’tje past.

In Súdwest-Fryslân, Harlingen, Waadhoeke en De Fryske Marren woonden raadsleden informatieavonden bij over het keuzedocument voor de toekomst van het sociale werkbedrijf. Ze hebben veel kritiek op het document. Onder meer omdat de precieze gevolgen voor het bedrijf niet duidelijk zijn als ze met het document instemmen.

Bij De Fryske Marren zei fractievoorzitter Jan Volbeda van de FNP dat hij ,,konkreet’’ de behoefte had aan één A4’tje met daarin de keuzemogelijkheden. ,,Fan wat ik as riedslid kieze moat: in A, in B, in C of in D, en yn de twadde kolom wat de gefolgen dêrfan binne. Dat ik net dat hiele keuzedokumint troch moat, want ik ben der oan begûn mar ik fûn it ek pittige kost.’’

Beleidsmedewerker werk en inkomen Jolanda Russchen van De Fryske Marren zegde toe het bondige document te maken. Ze zal met de ambtenaren van de andere gemeenten overleggen of de gemeenteraden daar er gebruik van kunnen maken.

Het originele keuzedocument (42 pagina’s) stelt dat Empatec een werkleerbedrijf moet worden, maar veel over de toekomst is nog onduidelijk. Voor de nieuwe opzet moet nog een bedrijfsplan gemaakt worden dat in juli in de raden komt. ,,Hoe diep zitten we er dan al in’’, vroeg Lianne van der Wal van de VVD Súdwest-Fryslân zich af. ,,Kunnen we dan nog bijsturen? Anders komt het erop neer dat we geen keus hebben.’’ Ook in de andere raden werden zorgen geuit. ,,We springen gewoon in een zwart gat’’, zei Henk Alderse Baas van het CDA in De Fryske Marren.

Volgens wethouder Luciënne Boelsma (CDA) van De Fryske Marren worden de financiële gevolgen later in een nog te maken bedrijfsplan uitgewerkt.

Marianne Poelman van de PvdA in Súdwest wilde weten of uitstel van het hele proces overwogen is. Haar gemeente besloot maandag een raadsenquête in te stellen naar het financiële verleden van Empatec dat met grote tekorten kampte. Ook is er in de landelijke politiek beweging omdat CDA en SP een sociale werkvoorziening nieuwe stijl willen. Dan is pas op de plaats misschien beter, maar daar wilde wethouder Gea Wielinga (CDA) niets van weten. ,,De koers die nu uitgezet wordt is goed en kan altijd van waarde zijn.’’

Wat zijn de consequenties en is een zorgvuldige afweging met nog zoveel onzekere factoren nu wel mogelijk, was ook de hoofdvraag van de politici in Waadhoeke en Harlingen. ,,In hoeverre is nu kiezen voorbarig, zeker ook met het oog op de enquête van Súdwest en de ontwikkelingen in Den Haag”, zei Harlinger PvdA’er Ron Leen. Joke Osinga van de VVD Waadhoeke voelt niks voor overhaast beslissen. ,,Niet nu met stoom en kokend water van alles doordrukken. Over de organisatiestructuur horen we niks. Ondertussen komt er een kabinetsformatie en ligt er een landelijk voorstel van het CDA en de SP.” Kiezen kan beter als meer zaken zijn uitgezocht, zei Osinga. ,,Op drijfzand kun je niet bouwen.”

De gemeenteraden beslissen de komende weken over het keuzedocument.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct