Bommelders makkelijk te pakken? Dader bomtelefoontje Friese scholen werd nooit gevonden

Krijgt de politie de persoon achter de valse bommelding bij het Abe Lenstra Stadion in het vizier? Een omvangrijke zaak uit 2017 laat zien dat daders niet altijd worden opgespoord.

Op 10 oktober trok een golf van bommeldingen over scholen in heel Nederland. Ook twee scholen in Leeuwarden, het Gomarus College en de Willem Alexanderschool, werden slachtoffer.

De scholen ontvingen een dreigend telefoontje waarbij een bandje werd afgespeeld. Leerlingen en medewerkers moesten naar huis, de scholen werden met linten afgezet door agenten. De meldingen bleken vals, maar de schrik zat er goed in.

Op één dag kregen elf scholen een bommelding. Onder schooldirecteuren ontstond de indruk dat het in alle gevallen om dezelfde dader ging. De Landelijke Eenheid van de politie startte een onderzoek.

Geen verdachte

Maar dat heeft niets opgeleverd, zegt een politiewoordvoerder nu. Er is nooit een verdachte in beeld gekomen of een aanhouding verricht. ,,Er waren geen aanknopingspunten.”

Na de bommeldingen zei de politie nog dat het voor de hand lag dat er een verband was, omdat de dreigtelefoontjes kort na elkaar waren gepleegd.

Heerenveen

Het onderzoek naar de bommelding in Heerenveen is nog een volle gang. Of de politie hier naast het gepleegde bomtelefoontje nog andere aanwijzingen heeft, wil woordvoerder Ernest Zinsmeyer lopende het onderzoek niet toelichten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement