Bolswarder organist: orgel van Notre-Dame is onvervangbaar

ANP

,,Quelle horreur.” Het zijn de woorden die organist Kees Nottrot uit Bolsward maandagavond appte aan de bevriende organist van de Notre Dame, Olivier Latry.

Nottrot bespeelt het orgel van de Bolswarder Martinikerk en had Latry onlangs nog over de vloer in Bolsward om er te spelen.

Het was Latry die in 1987 Nottrot uitnodigde om te komen naar een van Frankrijks iconische kerken. ,,Ik was zestien en speelde orgel sinds mijn tiende. Tientallen brieven schreef ik aan organisten van beroemde kerken in allerlei steden met het verzoek te komen kijken. Latry van de Notre Dame was de enige die mij vroeg te komen en ik mocht zelfs spelen. Dat deed ik van elf uur ’s avonds tot half twee ’s nachts. Ik was in de zevende hemel. Nu gaat er een jongensdroom in vlammen op.”

Lees ook: In beeld: de verwoestende vlammenzee bij de iconische Notre-Dame (en de eerste beelden bij daglicht)

Er ontstond een vriendschap en sinds 1987 gaf Nottrot er drie concerten. ,,Of je nu van orgelmuziek houdt of niet, de klanken van het orgel van de Notre-Dame overrompelen iedereen.” Het instrument is in 1860 omgebouwd door Cavaille-Colle en toen kreeg het zijn roem, maar er zitten resten in van rond 1600, weet Nottrot.

,,Het orgel is onvervangbaar. Terwijl ik dit zeg, zie ik op tv hoe bluswater tussen de torens wordt gespoten. Precies daar waar het orgel staat. Ik vermoed dat het verloren is. Het is aan de Fransen om nieuwe geschiedenis te maken.”

Lees ook: Notre-Dame: robuust symbool van middeleeuws geloof