Bolsward legt claim bij Súdwest om verhakselde sfeerlampjes

Overleg tussen gemeente Súdwest-Fryslân en de ondernemersvereniging Bolsward heeft nog geen oplossing opgeleverd voor de verhakselde kerstverlichting. Bolsward wil 20.000 euro schadevergoeding.

Vereniging Ondernemend Bolsward (VOB) wil dat de gemeente de kosten vergoedt voor de kerstversiering die is vernield door toedoen van ambtenaren. Een deel van in de binnenstad van Bolsward is eerder dit jaar opnieuw ingericht. Een aantal bomen moest daarvoor worden gekapt. In de kruinen zat feestverlichting geslingerd, eigendom van de VOB.

Hakselaar

De bomen werden omgehakt en verdwenen met kerstlampjes en al in de hakselaar. Ook de elektriciteit van de verlichte bogen over de stadsgracht werd bij het werk beschadigd.

De ondernemersvereniging wil de schade vergoed hebben. In een brief aan de gemeente werd een vergoeding gevraagd voor alle kosten van 20.000 euro. Met dat geld willen de ondernemers nieuwe lampjes aanschaffen zodat de binnenstad in de feestmaand december toch nog sfeervol is verlicht.

Schadeclaim

Ambtenaren kwamen maandag naar Bolsward om de kwestie in een spoedoverleg te bespreken met VOB. ,,Het verliep teleurstellend”, zegt VOB-voorzitter Fer Grijmans. Súdwest wil volgens hem niet instemmen met de voorgestelde schadeclaim. ,,Ze willen het nu bij een jurist beleggen. Het loopt al vanaf februari. In de zomer hebben we de gemeente al aansprakelijk gesteld.”

In Leeuwarden speelt een vergelijkbare kwestie met kerstverlichting die bij een snoeibeurt van bomen in de hakselaar is beland. Daar trekt de gemeente de portemonnee en vergoedt 15.000 euro. VOB zoekt nu naar vervangende verlichting. Grijmans: ,,De rekening om dat te huren gaat ook naar de gemeente.”

Súdwest wil niks zeggen over het verdere verloop. Zolang de gemeente in overleg is met de ondernemers doet ze geen mededelingen over de kwestie, zegt gemeentevoorlichter Louis Westhof. ,,We sille op koarte termyn in oplossing sykje.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement