Boeren schorten acties week op en stellen ultimatum

FOTO PAUL RAPP

De boeren schorten de acties die het publiek overlast opleveren een week op. Ze geven de minister tot 21 juli de tijd om de gewraakte voermaatregel in te trekken. ‘Dat komt ons ook gelegen want het weer is omgeslagen naar droog en zonnig, onze tijd kunnen we dan besteden aan het grassen en inkuilen.’

De boeren protesteren al weken tegen het plan hen vanaf 1 september te verbieden eiwitrijk krachtvoer aan de koeien te geven. Landbouwminister Carola Schouten wil met die maatregel de ‘uitstoot’ van koeien verminderen om zo woningbouw en de aanleg van wegen mogelijk te maken. De boeren vrezen echter dat de maatregel ten koste gaat van de gezondheid van de dieren.

Inkuilen van voer

Met wegblokkades en demonstraties hebben ze de afgelopen week dagelijks geprotesteerd, vandaag overleggen de veiligheidsregio’s over er een verbod moet komen op het trekkerprotest. De boeren kondigen nu aan zelf even geen actie meer te voeren en de minister de kans te geven uiterlijk 21 juli de voermaatregel te schrappen. Daardoor hebben ze zelf ook de kans aandacht besteden aan hun eigenlijke werk: het inkuilen van voer.

Boerenvoorman Mark van den Oever uit Sint Hubert raadt zijn collega’s aan van de kuil ‘een verzetskuil’ te maken, een ‘mount resistance’: ‘Zorg dat je genoeg eiwit in deze snede mee inkuilt om je ervan te verzekeren dat je vanaf 1 september geen eiwit tekort komt’, schrijft de leider van Farmers Defence Force in een oproep.

Als de minister de plannen niet intrekt, komen de boeren weer in actie en worden wegen geblokkeerd. ‘Dan zullen de FDF strijders er voor zorgen dat er vanaf 21 juli 2020 stikstof wordt gereduceerd. En heel Nederland zal daaraan bijdragen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland