Boerderijen in het licht op het Bildt

Ter afsluiting van Culturele Hoofdstad 2018 keert de verlichte boerderijenroute terug op het Bildt.

De laatste keer was in 2005, toen het Bildt het vijfhonderdjarig bestaan vierde. Colonnes rode achterlichtjes van auto’s waren toen op de Bildtdijken te zien. Per keer reden er zo’n vijf- tot zeshonderd voertuigen de route die door de Stichting Lucht Licht Land was uitgezet. Al eerder werd in de donkere dagen voor een verlichte route gezorgd: bij de millenniumwisseling in 1999 en in 2002.

Na 2005 leidde de stichting een slapend bestaan, vertellen bestuursleden Boukje van der Meer uit Oudebildtzijl en Arjen Hoogland uit Vrouwenparochie. Tot er dit jaar weer vraag kwam naar het evenement.

,,Om alle activiteiten op het Bildt in 2018 af te sluiten, maar ook om onze landbouw te promoten. Te laten zien dat we trots zijn op onze boerenbedrijven en trots op de successen van afgelopen zomer zoals de Bildtse aardappelweken en Escher in het graan.’’

Deur aan deur

Die trots wordt getoond door middel van een route van zo’n 40 kilometer waar boerderijen maar ook kerken en andere bijzondere panden uitgelicht worden met bouwlampen. De stichting ging weken deur aan deur om bewoners te vragen mee te werken. ,,We wilden geen grote zwarte stukken onderweg.’’ De animo was groot.

Zo werken de eigenaren van het ‘strandhuis der Bildtpollen’ mee. Het vroegere strandhuis waar op de bovenverdieping het zeewerend waterschap gehuisvest was. ,,Sommigen maken er meer werk van dan alleen de bouwlampen. Bijvoorbeeld door een groot metalen hert te verlichten met kerstlampjes.’’

Bij de start op de Koedijk bij Nieuwebildtzijl, uit de oostelijke richting van Hallum, krijgen deelnemers een flyer overhandigd waarop bij 27 panden uitleg wordt gegeven. De stichting zorgt voor verkeersregelaars onderweg en voor het parkeren aan het eind in Vrouwenparochie. Bij restaurant De Molen kunnen de routerijders terecht voor een nazit met muziek.

Vrachtwagens in colonne

De rit is te rijden op 27 en 28 december met de start tussen 19 en 20.30 uur. Hoogland schat in dat de tocht een uur tot anderhalf uur duurt, afhankelijk van de snelheid van de auto’s. Vanaf de Nieuwebildtdijk worden de deelnemers naar Nij Altoenae geleid en verder naar het westen over de Oudebildtdijk naar Westhoek om uiteindelijk richting Minnertsga te gaan. 

Op 29 december is de vrachtwagenroute. Daarvoor werkt de stichting samen met de Chauffeursvereniging Friesland. Die nemen in elke cabine een ziek kind of kind met beperking mee. De chauffeurs verzamelen bij het WTC in Leeuwarden en rijden in colonne naar het Bildt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement