Boek alleen kan bieb niet redden

Friese bibliotheken moeten snel de bakens verzetten nu hun boeken vaker in de kast blijven staan. Leden lopen weg, uitleningen zijn sinds 2012 met een zesde gedaald.

Friezen hebben in 2015 4,87 miljoen boeken, tijdschriften, (blad-)muziek en films geleend of verlengd, blijkt uit gegevens die deze krant heeft opgevraagd bij de vijf Friese bibliotheken. Dat is 16 procent minder dan vier jaar eerder (5,78 miljoen).

Het aantal leden nam in dezelfde periode minder snel af, van 171.000 tot 156.000 (min 9 procent). Dit betekent dat de overblijvende leden minder zijn gaan lenen en verlengen. Deden zij dit in 2012 34 keer per jaar, in 2015 was dat 31 keer.

Nederlandse bibliotheken zijn in 2014 begonnen met het aanbieden van e-books. Die lijken aan te slaan bij Friese lezers, maar nog niet zodanig dat ze de daling van uitleningen kunnen keren.

Een op de vier Friezen is aangesloten bij de bieb – hieronder zitten ook veel niet-betalende jeugdleden. Dat is meer dan het Nederlandse gemiddelde, maar de vraag is hoelang dat nog duurt. Tussen 2012 en 2014 gingen de Friese ledenaantallen harder achteruit dan landelijk. Inwoners van Heerenveen en op Schiermonnikoog waren vorig jaar het vaakst aangesloten bij de bieb (30 procent van de bevolking), Harlingers en Amelanders het minst (19 procent).

Het ledenverloop kost bibliotheken inkomsten, maar ook de financiële steun vanuit gemeenten neemt af. Alleen bibliotheken in Leeuwarden, Tytsjerksteradiel en Smallingerland zijn in 2015 aan een bezuiniging ontkomen. In vier jaar tijd zijn er in heel Friesland 27 voltijdbanen geschrapt. Van de huidige 46 vestigingen zullen de komen jaren zeker 4 sluiten.

Bibliotheken steken de kop niet in het zand en transformeren zichzelf tot ‘ontmoetingsplaatsen’ waar iedereen terecht kan voor informatie en ontwikkeling. De Leeuwarder Courant beschrijft de komende tijd hoe Friese bibliotheken zich klaarmaken voor de toekomst.

Lees ook het verhaal Koffie, koek en dictee.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement