Bodemvervuiling door kunstgras kost 10.000 euro per veld in Leeuwarden

Bodemsanering rond kunstgrasvelden kost Leeuwarden 10.000 euro per veld. Vervanging door kurkstrooistel lijkt echter geen goed alternatief.

De gemeente stuurde deze week een brief aan BV Sport over aangetroffen bodemverontreiniging bij twee velden op het Kalverdijkje (RKVV MKV ‘29) en in Nijlân (SC Leovardia). Ze zijn aan ‘renovatie’ toe.

Bij bodemonderzoek kwam aan het licht dat losgeraakte rubberkorrels de grond rond de velden hebben vervuild met zink. De bodemsanering op beide plekken kost opgeteld 20.000 euro, laat de gemeente desgevraagd weten. De totale renovatie van beide velden kost zeven ton.

Er zijn nog tien tot elf andere rubbervelden waarbij hetzelfde probleem mogelijk speelt. De kosten van toekomstige bodemsaneringen kunnen voor de gemeente kunnen dus flink oplopen. ,,De gevonden verontreiniging betreft zink. Dat werd ook verwacht, want bij het productieproces van de autobanden, waaruit de rubberkorrels afkomstig zijn, wordt zink gebruikt’’, legt de gemeente uit in een brief.

De gemeente heeft inmiddels ervaring opgedaan met twee kurkvelden. Voor sporters en het milieu vallen die goed uit, maar het onderhoud blijkt zeer tijdrovend. Daarom zullen BV Sport en de gemeente in de toekomst waarschijnlijk kiezen voor Thermo Plastisch Elastomeer (TPE). Dit is herbruikbaar en makkelijk in het onderhoud. Het wordt niet gemaakt van oude autobanden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement