Bodemvervuiling bij kunstgrasvelden in Leeuwarden

Rubberkorrels hebben de grond rond twee Leeuwarder kunstgrasvelden zo ernstig vervuild met zink dat hier bodemsanering noodzakelijk is.

Dit blijkt uit een bodemonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren op de sportparken Nijlân en Kalverdijkje. ,,In een gebied van enkele meters rondom de velden zijn rubberkorrels in de grond terechtgekomen. Hierdoor overschrijdt het zinkgehalte de geldende normen.’’

De giftigheid van zink valt voor mensen mee, zeker bij aanraking. Sporters hoeven zich dan ook geen zorgen te maken, schrijven burgemeester en wethouders aan BV Sport. Het gaat echter wel om milieuvervuiling die niet in de grond mag achterblijven.

Saneren

De bodem zal daarom dit jaar worden gesaneerd. Het betreft vooral de toplaag tot 3 meter buiten de velden. Soms reikt de viezigheid tot 5 meter. Het was sowieso al de bedoeling om deze twee velden komende zomer te verwijderen en te vervangen door velden met hoogwaardige vulling. Hiertoe werd vorig jaar al besloten.

Dit hield verband met zorg om kankerverwekkende stoffen in rubberstrooisel, dat vaak afkomstig is van oude autobanden. Bij de voorbereiding van de vervanging werd de verontreiniging ontdekt. Tv-programma Zembla toonde vorig jaar al aan dat er rond veel kunstgrasvelden zinkvervuiling is aan te tonen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement