Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie die het gesprek aangaat met blokkeer-Friezen. Het gebeurde donderdagavond echt, in een flatje in Leeuwarden.

Ze hebben elkaar nu drie keer gezien, Jerry Afriyie en de blokkeer-Friezen. De eerste keer was een jaar geleden, tijdens de blokkade bij Oudehaske, de tweede ruim een maand terug in de rechtbank.

Donderdagavond troffen de Kick Out Zwarte Piet-voorman en drie blokkeerders elkaar voor het eerst in een normale setting: de woonkamer van activiste en vlogster Joyce Beukema aan de oostkant van de stad.

loading  

'Het is veel beter om mét elkaar te praten'

Het moest maar eens afgelopen zijn met het over elkaar praten, vonden Beukema en andere tegenstanders van Zwarte Piet uit Leeuwarden. ,,Ook door beeldvorming worden beide kanten steeds verder uit elkaar getrokken”, zei Beukema, die ook de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zaterdag in Leeuwarden coördineert. ,,Het is veel beter om mét elkaar te praten.”

Ze legde contact met Seye Herke Brinkman uit Jistrum, die (ondanks dat hij nooit verdachte is geweest) een van de woordvoerders is van de blokkeer-Friezen. Die had er oren naar.

,,Ik fûn it in posityf gebaar fan beide kanten”, zegt Brinkman. Hij nam onder meer Johannes Sipma uit Driezum mee, die vorige maand in de rechtszaal al protest aantekende toen hij het gevoel had dat KOZP de blokkeer-Friezen probeerde weg te zetten als racisten.

Gemêleerd gezelschap

Zo zat er een gemêleerde club van ruim 20 man in Beukema’s woonkamer, onder wie leden van anti-discriminatiebureau Tûmba en PAL GroenLinks. En uiteindelijk ook Afriyie zelf, die flink verlaat was doordat zijn trein strandde in Steenwijk door een aanrijding. ,,O, zijn hier ook blokkeer-Friezen binnen? Nou, in dat geval...”, grapte Afriyie, nadat hij zich aan iedereen had voorgesteld.

Het slavernijverleden moet een veel belangrijker onderdeel worden van het onderwijs in dit land, legde Afriyie een van zijn missies uit. ,,Tuurlijk kan ik me gaan verontschuldigen voor iets van tien generaties terug”, zei Brinkman, overgeschakeld op het Nederlands. ,,Maar waarom maak je je niet druk om de slavernij van nu? In Qatar en in Afrika. Daar gebeurt het.”

Dat mag zo zijn, zei Afriyie. ,,Maar als ik over het strand loop en ik zie mensen afval prikken, dan ga ik ze ook niet vertellen dat ze naar een strand ver weg moeten, waar nog veel meer afval ligt. Nederland is mijn land.”

Eigen bubbel

Brinkman vroeg Afriyie of hij nu ziet dat Friesland anders is dan de Randstad. ,,Natuurlijk. De Friezen steunden Suriname bij de wens om onafhankelijk te worden, omdat ze hier begrijpen wat het is om bestuurd te worden vanuit een plek ver weg.”

Andersom vroeg Afriyie hen ook zich in te leven in zwarte mensen, voor wie de Sinterklaas-tijd helemaal niet leuk is omdat Zwarte Piet voor hen een racistisch figuur is.

,,We zijn een gesegregeerd land”, zei Afriyie. ,,Iedereen zit achter zijn eigen muren, in zijn eigen bubbel. Gelukkig zijn er mensen die proberen om over die muren heen te klimmen. Iets zei me dat ik hier vanavond moest zijn. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
A7 blokkade
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct