Blokkade voor aanleg fiets- en wandelpad

De oppositie in de gemeente Leeuwarderadeel probeert barrières op te werpen tegen de aanleg van het ‘recreatieve’ fiets-wandelpad tussen Jelsum en Stiens.

Gemeentebelangen (GBL) en FNP verwoorden in een brief aan de raadsfracties en de burgemeester juridische bezwaren. Volgens de partijen is een wijziging van twee bestemmingsplannen nodig om de aanleg mogelijk te maken. De bestemmingsplannen staan de herplaatsing van twee bruggen over de Stienzer Feart en de Koarnjumer Feart niet toe, betogen de partijen. Zij willen behandeling van hun bevindingen in de gemeenteraad.

In de vergunningaanvraag rept het college bovendien van de ‘vervanging’ van twee spoorbruggen. ,,Een foutieve weergave van de realiteit’’, schrijven Wiebe Ekas (GBL) en Folkert Dijkstra (FNP).

De beide spoorbruggen zijn vijf jaar geleden verwijderd. ,,Het bevreemdt ons dan ook zeer dat het college praat over het vervangen van twee niet aanwezige spoorbruggen in plaats van het aanbrengen van twee nieuwe voet-fietsbruggen.’’

De gemeente staat op het punt zichzelf een vergunning te geven voor de aanleg van een 4 kilometer lang fiets- en wandelpad op het voormalige treintracé van het ‘Dokkumer Lokaaltsje’. De aanbesteding van het werk, waar vijf ton voor beschikbaar is, loopt.

Een raadsmeerderheid van PvdA, CDA en VVD heeft besloten tot de aanleg van dit pad. Aanwonenden hebben talrijke bezwaren. Eerder dit jaar boden zij de gemeenteraad een petitie aan.

Hiernaast ijvert de Noord-Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij (NFLS) nog altijd voor de mogelijkheid ‘spoorfietsen’ mogelijk te maken op ditzelfde tracé. Later deze maand behandelt de Raad van State deze kwestie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement