Het fysieke onderwijs op de middelbare scholen gaat op 2 juni weer van start. Magister Alvinus Sneek school foto Erwin Boers Leeuwarder Courant LC mei 2020 stock

Blijven zitten kan nog steeds, corona of niet

Het fysieke onderwijs op de middelbare scholen gaat op 2 juni weer van start. Magister Alvinus Sneek school foto Erwin Boers Leeuwarder Courant LC mei 2020 stock

Leerlingen met matige schoolprestaties zullen door de coronacrisis vaker het voordeel van de twijfel krijgen, zeggen Friese schoolbestuurders. Maar een jaartje overdoen is geen taboe.

Middelbare scholen in Friesland gaan vanwege de coronamaatregelen verschillend om met leerlingen die in normale omstandigheden zouden blijven zitten. Uitgangspunt is wel dat geen enkele scholier de dupe mag worden van de huidige situatie, zo geven de scholen aan.

Wanneer de cijfers echt duidelijk te laag zijn en dat ook voor de coronatijd al waren, beslist bijvoorbeeld het Leeuwarder Lyceum (Piter Jelles) dat deze leerlingen alsnog een jaar overdoen. Dat zijn voor de docenten ook geen bespreekgevallen, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Wieling.

Negatief advies

Maar op het Bornego College in Heerenveen gaan alle leerlingen in principe over. ,,In die gevallen dat we dat niet verstandig vinden, geven we een negatief advies aan de ouders”, aldus directeur Hans Wildeboer. Die kunnen dat advies in theorie naast zich neerleggen, erkent hij. ,,Toch is het voordeel van de twijfel op zo’n moment beter dan juridisch getouwtrek met ouders over de vraag of het wel of niet te wijten is aan de coronabeperkingen.”

Rond de eindexamens bestaan landelijke afspraken. ,,Maar of je leerlingen in deze tijd wel of niet een jaar laat overdoen, bepalen de scholen zelf’, zegt voorzitter Anne Leijenaar van Fricolore, de koepel van christelijk voortgezet onderwijs in Friesland. Hij benadrukt overigens dat het lot van de leerlingen niet enkel tijdens de corona-periode wordt bepaald. ,,Tot 15 maart zijn alle cijfers op de ‘normale’ manier behaald. Daarna is er getoetst op afstand, en straks volgen er nog eindtoetsen. We hebben dus al een aardig beeld hoe leerlingen ervoor staan.”

Twijfelgevallen

Op RSG Magister Alvinus in Sneek worden alle twijfelgevallen door het onderwijsteam onder het vergrootglas gelegd. Ook de leerlingen die normaal gesproken niet over zouden gaan, zegt directeur Sixtus Haverkamp. ,,Om er zeker van te zijn dat corona niet de oorzaak was.” Ouders worden er bij betrokken, maar hun stem is niet doorslaggevend. ,,Het besluit ligt bij de school.”

Al met al zal het aantal zittenblijvers dit jaar iets lager uitvallen, verwacht iedereen, omdat er soepel wordt omgegaan met twijfelgevallen. Maar die mogen volgend jaar niet alsnog in de problemen raken. Het kabinet stelt daarom miljoenen beschikbaar aan scholen om leerlingen met een achterstand volgend jaar te ondersteunen. Bornego zal voor ‘lastige’ vakken als wis- en natuurkundige extra lesuren aanbieden, zegt Wildeboer. ,,Ongeacht of we die subsidie krijgen. Extra les in kleine groepen, een beetje zoals de zomerscholen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct