Bisdom Groningen-Leeuwarden keert zich tegen gaswinning Waddenzee

Bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden keert zich openlijk tegen gaswinning onder de Waddenzee.

De bisschop noemt gaswinning in strijd met de pauselijke encycliek Laudato Si over de samenhang tussen ecologie en economie.

De monseigneur sluit zich aan bij de proteststemmen in het Noorden tegen vergunningverlening voor gaswinning onder de Waddenzee en het kustgebied van noord Friesland. De actie, gericht aan de Tweede Kamer, is geïnitieerd door de Waddenvereniging.

,,De problemen met gaswinning in het Noorden zijn nog lang niet opgelost’’, stelt Van den Hout. ,,De problematiek mogen we niet uitbreiden van Groningen naar Friesland. Het bisdom Groningen-Leeuwarden bestrijkt het grootste deel van de Nederlandse Wadden.

Eerder sloten bedrijven, maatschappelijke organisaties, lokale overheden en de drie noordelijke provinciale besturen zich bij de actie aan.

'Onbegrensde hang naar welvaart'

De bisschop wijst op de encycliek die paus Franciscus uitbracht over klimaatvraagstukken. Het noordelijk bisdom vraagt de Haagse politiek om zorg voor de Waddenzee en haar leefomgeving. Van Hout: ,,Vraagstukken van ecologie en economie moeten we meer dan ooit in samenhang zien met het gedrag van de mens en diens onbegrensde hang naar welvaart. Paus Franciscus heeft in zijn encycliek Laudato Si gewezen op die samenhang’’.

Klimaatverandering, uitstoot van fossiele brandstoffen en uitputting van de aarde brengen volgens het bisdom de grenzen in beeld van wat de planeet aankan. ,,De aarde als schepping en geschenk van God is ons gemeenschappelijk huis. Wij zijn verantwoordelijk voor effecten op dit huis door onze leefstijl en economische keuzes. Dat geldt ook voor de Waddenzee en het Noord-Nederlands kustgebied.’’

In Noord-Nederland merkt de bisschop dagelijks de gevolgen van gaswinning. Van den Hout rept over ,,de schadelijke gevolgen daarvan voor de mensen en hun woongenot’’.

'Problemen niet verplaatsen naar Groningen en Friesland'

,,Die problemen zijn in Noord Groningen nog lang niet opgelost. We mogen de problematiek niet verplaatsen van Groningen naar Friesland. Het Noorden verdient serieuze zorg en aandacht van de landelijke politiek. Gaswinning uitbreiden in het waddengebied, ook gezien de toekomstige risico’s voor natuur en leefomgeving bij de Waddenzee, staat haaks op de gewenste aandacht voor het noorden.’’

Lees ook: Standvastig Blije levert zienswijze af in Den Haag

Lees ook: Wiebes wil 'heilig' regeerakkoord niet openbreken voor gaswinning Wad

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement