Biologische melkveehouders: minister Schouten negeert ons

De biologische melkveehouderij is kwaad op landbouwminister Carola Schouten en dreigt met een gang naar de rechter. ,,Ze negeert ons volkomen.”

De biologische melkveehouders willen vrijgesteld worden van het begin dit jaar ingevoerde fosfaatrechtenstelsel. Ze hebben medio april het verzoek neergelegd bij Schouten om hierover te praten, maar tot nu geen reactie ontvangen. ,,In een of andere bijzin in een Kamerbrief moeten we lezen dat ze ons voorstel niet wil honoreren”, verklaren bestuurslid Sybrand Bouma van de Feriening Biologyske Boeren Fryslân en woordvoerder Diana Saaman van brancheorganisatie Netwerk Grondig.

Derogatie

De fosfaatrechten zijn ingevoerd ter behoud van de derogatie, de uitzonderingspositie voor Nederland waardoor grasland meer bemest mag worden dan elders in Europa. Biologische melkveehouders kampen niet met een mestprobleem, mogen niet met een derogatie werken en willen daarom ook niet opgescheept worden met de nadelen ervan zoals de aankoop van dure fosfaatrechten bij de uitbreiding van de veestapel. ,,De verbijstering is groot dat onze sector moet boeten voor de mestproblemen in de gangbare landbouw”, zegt Saaman.

De biologische melkveehouders voelen zich gesteund door Brussel. Humberto Delgade Rosa, Directeur-generaal Milieu van de Europese Commissie schrijft in een brief dat het rechtvaardig zou zijn als de biologische sector een voorkeurspositie verdient.

De biologische boeren verwachten alsnog een overleg met Schouten. ,,Blijft een reactie uit dan volgen publiekscampagnes, acties en mogelijk een gang naar de rechter”, stelt Saaman. ,,Voor de bühne is de minister voor circulaire landbouw, dierenwelzijn en natuurinclusief. Maar juist de biologische melkveehouders die voorop lopen met deze thema’s laat ze in de kou staan.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement