Binnenhalen BinckBank-tour kost Heerenveen 53.000 euro

Het binnenhalen van de BinckBank-tour, de grote profwielerronde door Nederland en België, kost Heerenveen 53.000 euro.

Dat is omgerekend een euro per inwoner. De gemeente had de kosten niet ingecalculeerd. Daarom komen burgemeester en wethouders nu naar de gemeenteraad met een apart verzoek om het geld beschikbaar te stellen.

Grote namen verwacht

De profronde start op 13 augustus bij het Abe Lenstrastadion. Er worden veel bekende namen verwacht van wielrenners die meedoen of -deden aan de Tour de France.

Heerenveen heeft het doel meer grote sportevenementen binnen te halen. Dat wordt goed geacht voor het imago als sportgemeente. Voor de komende jaren ligt daarvoor geld op de plank. Voor dit jaar nog niet.

Op 4 april was Heerenveen het toneel van de Healthy Ageing Tour, een dameskoers. Door het bijeenschrapen van sponsorgeld en sportbudgetten werd het benodigde startgeld van 10.000 euro opgebracht. De BinckBank-tour is groter, en daarmee veel duurder; 53.000 euro in totaal, inclusief het startgeld voor de renners. Omdat Heerenveen startplaats is, draait zij ook op voor het startgeld.

Investeringen mogelijk terugverdiend

Mogelijk wordt een deel van van de investeringen terugverdiend. Dat kan door het aanbieden van vip-pakketten. De gemeente werkt samen met Sportstad Heerenveen en SC Heerenveen. Burgemeester en wethouders denken dat het geld goed wordt besteed. De wielerwedstrijd, opvolger van de Eneco Tour, wordt live uitgezonden door de NOS. Verder maken cameraploegen van Eurosport, VRT en RTBF hun opwachting.

Na de start bij het Abe Lenstrastadion gaan de renners via de Knipe, Bontebok en Nieuwehorne en Thialf, waarna ze opnieuw door de Abe Lenstra Boulevard rijden voor een tussensprint. Vandaar koersen ze via De Fryske Marren naar Bolsward, waar de finish is. In Bolsward is op zondag 12 augustus ook de ploegenpresentatie. De wielerronde eindigt op 19 augustus in België, bij de Muur van Geraardsbergen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement