Binnen Friesland treft Covid-19 De Fryske Marren het hardst

Het coronavirus. Foto: NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

De coronacrisis doet zich op medisch gebied in Friesland het hardst voelen in De Fryske Marren. Zeker drie inwoners zijn gemeld als overleden Covid-19-patiënt.

Ook het aantal ziekenhuisopnames is relatief het hoogst in en rond Joure. Elf inwoners van De Fryske Marren liggen in het ziekenhuis. GGD Fryslân maakte dinsdag bekend dat inmiddels zeker elf Friezen zijn overleden aan het coronavirus. De gezondheidsdienst geeft geen leeftijden en woonplaatsen meer door.

Uit de statistieken van het RIVM valt op te maken dat de meeste slachtoffers te betreuren zijn in De Fryske Marren. Ook in Heerenveen, Súdwest-Fryslân, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Weststellingwerf en Leeuwarden heeft het coronavirus levens geëist.

Lees ook | Corona in Friesland - 31 maart | Elf Friezen overleden aan gevolgen van coronavirus

,,In het begin van deze crisis zagen we dat toch vooral mensen die terugkwamen van wintersport in Italië, Oostenrijk en Frankrijk ziek bleken te zijn. Op dit moment is er in verschillende zorginstellingen, waar kwetsbare ouderen wonen, sprake van een behoorlijk aantal zieken”, zo reageert burgemeester Fred Veenstra. Hij denkt dat meespeelt dat De Fryske Marren een fors aantal zorginstellingen heeft.

GGD Fryslân vindt het nog te vroeg om een verklaring voor of duiding te geven van het feit dat de gemeente al een aantal dagen donkerder (of even donker) kleurt dan andere Friese gemeenten in de kaartjes van het RIVM over positief bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en nu ook sterfgevallen.

Uit de RIVM-statistieken blijkt verder dat Súdwest-Fryslân, Leeuwarden en Opsterland (waar de eerste coronapatiënten positief werden getest) verhoudingsgewijs veel ziekenhuispatiënten hebben, of hebben gehad. Verder valt op dat naast de Waddeneilanden ook in Achtkarspelen en Dantumadiel nog niemand vanwege Covid-19 naar het ziekenhuis hoefde.

Lees ook | 109 patiënten met coronavirus in Friese ziekenhuizen