Bingo voor Holwerd aan Zee: De 10 miljoen van de provincie komt er

De pier bij Holwerd in de mist, vorige week. FOTO JAN SPOELSTRA

Een royale meerderheid in provinciale staten legt 10 miljoen opzij voor het project Holwerd aan Zee. Het gaat eerst om een reservering.

Initiatiefnemer Marco Verbeek drukte de staten eerder deze maand op het hart dat er nú substantieel geld nodig is. Holwerd aan Zee moet een flink bedrag op zak hebben om in Den Haag kans te maken op een bijdrage uit de regiopot van minister Carola Schouten.

Oppositiepartij PvdA was drie weken terug de eerst die over een gift van 10 miljoen euro sprak. Woensdag bleek dat ook veel andere fracties op die lijn zitten. PvdA, CDA, FNP, 50PLUS, D66, ChristenUnie, GrienLinks en VVD willen dat de provincie dat bedrag reserveert.

Volgens de fracties moet het project in deze kabinetsperiode uitgevoerd worden om kans te maken op landelijk geld. De provinciale bijdrage is bedoeld voor de periode 2019-2023.

Holwerd aan Zee is een project om meer toeristen naar de regio te lokken, gecombineerd met natuurmaatregelen en historisch herstel. De eerste fase van het plan is een doorsteek in de dijk, vlakbij de pier, en een binnendijks 'beleefmeer'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland