Bijvangst: containerbergers vissen oorlogsvliegtuigen op

De containerbergers op de Noordzee vinden meer dan alleen troep van de MSC Zoe. Maandag brachten ze brokstukken van drie oorlogsvliegtuigen aan wal.

Officieren van de Koninklijke Luchtmacht stonden de bijzondere, ruim zeventig jaar oude bijvangst maandag in Harlingen op te wachten. Ze namen de grote klonten verwrongen staal, verstrikt in oude visnetten, mee naar Woensdrecht.

Staartstuk, motorblokken, propellerbladen

Dankzij de plaatjes op de brokstukken was er ’s middags al aardig wat bekend over het staartstuk, de twee incomplete motorblokken en de propellerbladen, waarvan één van hout. Het staartstuk bleek van een Amerikaanse langeafstandsjager, een Lockheed P38 Lightning.

De motorblokken zijn een Rolls Royce Merlin en een Bristol Hercules. De luchtstrijdkrachten worden geïnformeerd, aldus majoor Bart Aalberts.

Puzzel

,,Als we een bepaald toestel geïdentificeerd kunnen krijgen, kunnen we zien of er wellicht bemanning vermist wordt’’, zegt hij over het belang van de vondst boven Terschelling. ,,Je probeert een stuk van de puzzel gelegd te krijgen.’’

Dat bergingsschip de Friendship van Terschelling de vliegtuigdelen naar boven bracht, is bijzonder. Niemand anders dan de Koninklijke Luchtmacht mag zich bezighouden met vliegtuigwrakken, licht Aalberts toe. ,,Maar dit is in goed vertrouwen gebeurd.’’

Het verstoren van de grafrust is niet aan de orde geweest, verklaart hij. ,,Er zijn geen cockpitdelen naar boven gekomen.’’

Kinderstepjes

Maandag werden er naast de vliegtuigbrokstukken ook honderden autobanden en tientallen kinderstepjes uit de MSC Zoe aangeland bij BDS in Harlingen.

BDS zoekt voor zo veel mogelijk troep afnemers die het kunnen recyclen. Zo gaat het containerstaal naar Van der Meulen Metaal in Leeuwarden. Die knipt het in stukken voor de export. Het meeste komt in Turkije terecht, een klein deel misschien in China, meldt Anton van der Meulen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement