,,We moeten elkaar gewoon leren kennen’’, vindt Fatma Sezen (links), die met haar zus Nurcan Demir (tweede van links) en Houria Elballi (derde van links) de Vrijheidsmaaltijd bereidde. FOTO ALEX DE HAAN

'Bezoek aan moskee verplichten voor scholieren'

,,We moeten elkaar gewoon leren kennen’’, vindt Fatma Sezen (links), die met haar zus Nurcan Demir (tweede van links) en Houria Elballi (derde van links) de Vrijheidsmaaltijd bereidde. FOTO ALEX DE HAAN

Elke school zou een bezoek moeten brengen aan een moskee. De ervaring leert dat zo veel vooroordelen worden opgeheven.

,,We moeten elkaar gewoon leren kennen’’, zegt bestuurslid Fatma Sezen van de Turkse Sefaatmoskee in Heerenveen. ,,Dan krijgen we veel meer begrip voor elkaar.’’

Geregeld staat de islam negatief ,,in de spotlights’’, haalt medebestuurslid Erkan Ertugrul aan. En altijd heeft hij het gevoel dat hij zich naar de buitenwereld maar weer moet verantwoorden voor terroristische daden van anderen.

Want hem wordt toch gevraagd ‘wat hij er nou eigenlijk van vindt’. ,,We worden verantwoordelijk gehouden voor iets dat niet bij ons en ons geloof past. En dan zeg ik: ‘Ik ben een Nederlandse moslim. Wat voor jou belangrijk is, is voor mij belangrijk’.’’

Vrijheidsmaal

Het is zaterdagavond 5 mei. In de Heerenveense Sefaatmoskee nuttigen dertig genodigden het zogeheten Vrijheidsmaal. Van wijkagent tot imam en van doopsgezinde dominee tot Heerenveenpromotende ‘gouden plak’-winnaar, iedereen stort zich op de door Fatma Sezen, Nurcan Demir en Houria Elballi samengestelde lekkernijen.

De maaltijd is een initiatief van de Stichting 4 en 5 mei en sinds 2012 traditie in Amsterdam. Dit jaar eten daar op ongeveer honderd plaatsen mensen samen op pleinen of in buurthuizen om bruggen te slaan tussen verschillende culturen.

Rondleidingen

Omdat de nationale viering van bevrijdingsdag dit jaar in Leeuwarden plaatsvond, besloot de organisatie Friese plaatsen te benaderen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan werd gepolst door stichtingsdirecteur Jan van Kooten, die hij al jaren kent. ,,Hij vroeg me of dit misschien iets voor Heerenveen was’’, zegt de burgemeester.

Van der Zwan benaderde raadscommissielid Ali Oahim, die vervolgens contact legde met leden van de Turkse en Marokkaanse moskee in Heerenveen. Die zegden meteen hun medewerking toe.

,,Ik hie hjir noch noait west’’, vertelt Jangerben Mulder, die Fryske stikjes schrijft in een huis-aan-huis blad. En met hem zijn dat er velen, zegt Fatma Sezen. Daarom vindt ze het geven van rondleidingen ook zo belangrijk.

Vooroordelen

Met alle liefde vertelt ze dan over de islam, de moskee en het feit dat niet iedereen een hoofddoek draagt aan plattelandsvrouwen, toeristen en scholieren. Met name de laatste groep vindt ze belangrijk.

,,Sommigen weten echt van niets, maar hebben wel vooroordelen. Door te laten zien wat hier gebeurt, verdwijnen die. En dat dankzij zo’n bezoekje.’’ Volgens Van der Zwan kan dit prima onder de noemer ‘maatschappijleer’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct