'Bezig zijn met dingen die ik leuk vind, geeft me een gelukkig gevoel'

De rubriek ‘20 in 2020’ beleeft een zomerstop. Maar hoe ziet deze coronazomer er uit voor deze (bijna-)twintigers, zonder festivals en verre vakanties? Deze keer: Julia Zandstra, is veel aan het vooruitwerken voor haar eigen YouTube-kanaal.

Julia stond in februari in de rubriek ‘20 in 2020’. Ze is geboren op 29 februari en dus een ‘schrikkelkind’, dit jaar werd ze zowel 20 als 5 jaar oud. Ze is dit schooljaar geslaagd voor de mbo-opleiding styling design, volgend jaar begint ze aan een nieuwe opleiding: online content creator. De Sneker heeft haar eigen YouTube-kanaal, Pastel Julia , waar ze nu bijna de 20.000 volgers heeft. Een doel waar ze naartoe werkt, zo vertelde ze in februari. Ze is een spiritueel persoon, de vrije tijd die ze kreeg door de intelligente lockdown besteedt ze onder andere aan tarotkaarten leggen, fotografie, filmen voor haar YouTube-kanaal en werken in de bioscoop.

Toen wij elkaar spraken, was corona nog niet in Nederland. Hoe heb jij de uitbraak ervaren?

,,Ik was net klaar met mijn stage en weer twee dagen naar school geweest toen corona kwam. De laatste opdracht werd geschrapt omdat het een praktijkopdracht was, toen was ik ineens vijf weken vrij. Daarna moest ik praktijkexamen doen, dat kon toen wel weer op school. We moesten een lerarenkamer een make-over geven, daarvoor ben ik geslaagd.

Helaas was ik niet bij de diplomering, om dezelfde tijd had ik mijn rij-examen. Dat was al eerder uitgesteld vanwege corona, dus ik wilde wel gaan. Jammer genoeg ben ik gezakt, in augustus heb ik mijn herexamen. Er is wel een livestream van de diplomering gemaakt, zo kon ik m’n toespraak zelf later toch nog horen.’’

Hoe breng jij deze coronacrisis door?

,,Voor corona had ik niet zoveel tijd voor mijn liefde voor fotografie, dat heb ik wat meer opgepakt. Ik kom graag in het Swettebos om te fotograferen, daar is het heel rustig, geen mensen die je storen. Soms zijn de resultaten heel goed, maar ik doe er niet moeilijk over als het niet is geworden wat ik ervan verwachte. Het is een proces.

Ik probeer het beste van de situatie te maken. Het is een vervelende tijd, maar zo ervaar ik het niet. Ik heb altijd wel ideeën en iets om te doen, stiekem vind ik de extra vrije tijd wel fijn. Het is fijn om nu veel spirituele rust te hebben, ik kan bezig met de dingen die ik leuk vind om te doen. Dat geeft me een gelukkig gevoel. Voor mijn verjaardag heb ik tarotkaarten gekregen, nu heb ik de tijd om me daarin te verdiepen.

Gelukkig is de bioscoop weer open, dus ik ben ook weer aan het werk. Het is eigenlijk bijna weer als normaal, alleen ietsjes meer schoonmaakwerk. Het zijn soms wel lange dagen, omdat het zo rustig is.’’

Heeft corona nog vakantieplannen in de war geschopt?

,,Ik zou sowieso al niet met mijn ouders mee op vakantie gaan dit jaar. Misschien ga ik nog wat dagjes weg, het is ook fijn om alleen thuis te zijn en video’s te maken. In oktober proberen we weer met het gezin naar IJsland te gaan, dat ging door de stormen in februari niet door. Hopelijk verpest corona dat niet, dat zou heel jammer zijn.

De band van mijn vriend is echt vooruitgegaan, ik wilde hem heel graag zien optreden. Maar alle optredens gaan niet door, dat is heel jammer, want daar keek ik erg naar uit.’’

Wat zijn je plannen voor deze zomer?

,,Ik ben bezig met mijn eigen video’s, daarvoor ben ik heel veel vooruit aan het filmen, omdat ik nu meer tijd heb en later misschien minder. Op YouTube heb ik bijna mijn goal van 20.000 volgers gehaald, ik zit nu op 19.000.

In september begin ik aan mijn nieuwe opleiding. Dat begint met een hackathon van 24 uur, eerst zou dat in de Blokhuispoort zijn. Ik keek er heel erg naar uit om dat met mijn nieuwe klas te doen en elkaar goed te leren kennen, nu is het online.’’


Lees meer over Julia in de rubriek ‘20 in 2020’ | ‘Ik ben best een spiritueel persoon’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
20 in 2020
Zomer 2020
Video
Instagram