Eva van Netten, programmacoördinator van Welcome To The Village en muzikante in BlackboxRed. FOTO NIKO BLEACH

Bewust meer vrouwen op Welcome To The Village

Eva van Netten, programmacoördinator van Welcome To The Village en muzikante in BlackboxRed. FOTO NIKO BLEACH

Festival Welcome To The Village heeft 38 procent vrouwen in de line-up, meer dan het eigen quotum. ,,Als het op een festival werkt, kan het ook in het echt.”

Vorig jaar was de organisatie van Welcome To The Village, 19-22 juli in de Groene Ster bij Leeuwarden, ,,korzelig” dat er niet meer vrouwen op de podia stonden, zegt artistiek directeur Sjoerd Bootsma: een procent of 19. En dat terwijl het nog een onderwerp in het debatprogramma was ook. Dus legde het festival zichzelf een quotum op: 30 procent. Daar gaat men dit jaar ruim overheen met 38 procent, of 43 procent zelfs als je net zo telt als festival Best Kept Secret. ,,Maar wij rekenen alleen acts mee met een frontvrouw.”

Vrouwenbands

Hoe doe je dat dan? ,,Stel”, zegt Bootsma, ,,je hebt blauwe balletjes en rode balletjes, en de blauwe zijn altijd in het voordeel, en je wilt meer rode balletjes, dan kun je maar één ding doen: rode balletjes voorrang geven. Want bij gelijke geschiktheid zijn het vaak toch weer de blauwe die winnen. Het enige wat je kunt doen is een quotum stellen. Ook al zijn er heel veel argumenten te bedenken om er niet voor te gaan.”

Het uiteindelijke doel is 40 procent, voor dit jaar lag de lat op 30. ,,Onze programmeurs stonden er achter, maar hadden er ook de pijn van. Want goede vrouwenbands worden overvraagd en gaan meteen in prijs omhoog.” Eva van Netten, programmacoördinator en bovendien muzikant in duo BlackboxRed: ,,Je moet er ook heel goed om zoeken. Wat je toegereikt krijgt is vooral het mannelijk aanbod. Je moet er dus beter je best voor doen.”

Balans

Het werd iets gemakkelijker doordat het festival niet meer kiest voor één dure hoofdact, maar de middelen liever spreidt. ,,Bij de zes, zeven grotere namen hebben we nu een mooie balans”, zegt Van Netten. Ze noemt Joan As Police Woman, Tune-Yards, Wende, Warhaus - ,,dat hebben we expres geboekt met zangeres erbij, niet alleen voor dat quotum maar ook omdat dat een betere show is dan zonder”, zegt Van Netten. Rapper Mykki Blanco is een twijfelgeval, die noemde die zich bij zijn/haar bezoek aan de festivaleditie van vorig jaar nog vrouw en afficheert zich nu weer als man. ,,Gender is bij hem een duidelijk issue”, zegt Bootsma, ,,dus die telt mee.”

En waarom moet dat eigenlijk? ,,Als het over duurzaamheid gaat”, zegt Bootsma, ,,gaat het niet alleen over de diesel die je tankt, maar ook over de mensen met wie je werkt. Niet alleen vrouwen, maar ook nieuwkomers, senioren, mensen met een beperking, drugsverslaafden - die werken allemaal mee aan het festival. Iedereen moet mee kunnen doen, dan heb je een duurzame samenleving. Als het op een festival werkt, kan het toch ook in het echt?”

menu