De 24 portiekflats met 576 woningen verkeren in zeer slechte bouwtechnische staat en worden daarom gesloopt.

Bewoners voorzichtig blij met metamorfose in Heechterp in Leeuwarden: 'Aftandse sovjetbunker gaat eindelijk plat'

De 24 portiekflats met 576 woningen verkeren in zeer slechte bouwtechnische staat en worden daarom gesloopt. Foto Arodi Buitenwerf

De Leeuwarder wijk Heechterp ondergaat de komende tien tot vijftien jaar een ingrijpende metamorfose, met grootschalige sloop en nieuwbouw. Bewoners zijn blij met de plannen, die de buurt van z’n negatieve imago moeten afhelpen. Maar ze zijn ook kritisch. Ze vrezen dat de uitvoering voor hen mogelijk te laat komt.

Woningcorporatie Elkien zal 100 tot 200 miljoen euro investeren in de wijk. In totaal zullen 24 portiekflats met 576 woningen worden afgebroken. Het gaat om de lage flatjes in het wijkdeel tussen de Eikenstraat (noord), Egelantierstraat (zuid), Archipelweg (west) en de Schieringerweg (oost). Ze zijn tussen 1958 en 1963 gebouwd.

,,Deze woningen zijn technisch op, dat vinden de bewoners ook, opknappen heeft geen zin meer’’, zei Harro Eppinga, directeur van woningcorporatie Elkien. Samen met wijkwethouder Hein de Haan presenteerde Eppinga gistermiddag in het wijkcentrum de toekomstvisie voor Heechterp.

Er zijn de afgelopen decennia al kapitalen geïnvesteerd in het stadsdeel ten oosten van de Leeuwarder rondweg. Niet alleen door de woningcorporatie en de gemeente, ook door het rijk. De toewijzing in 2007 als enige Friese ‘Vogelaarwijk’ leverde miljoenen op.

loading

Leefbaarheid onder druk

Desondanks staat de leefbaarheid van de volksbuurt, die jarenlang tot de armste wijken van Nederland behoorde, nog altijd onder druk. Dat komt onder meer door het eenzijdige type woningen. De goedkope huizen trekken veelal mensen met lage inkomens, zoals studenten en uitkeringsgerechtigden. Bewoners hebben weinig binding met de wijk en er is een hoge doorstroming; wie het financieel beter krijgt, trekt de wijk uit.

Door verschillende typen nieuwe woningen terug te bouwen, een mix van betaalbare huur en koop, wil Elkien de buurt aantrekkelijker maken voor nieuwe doelgroepen, zoals gezinnen en ouderen. Eppinga: ,,We willen een gevarieerde wijk creëren en zorgen dat mensen in de buurt kunnen doorstromen.’’ Sociale stijgers moeten kunnen blijven.

Minder dan de helft van de 460 nieuwe huizen zal sociale huur zijn. Vanwege de grote vraag naar dit type woningen worden ze elders in de stad ‘teruggebouwd’.

De gemeente grijpt de noodzakelijke vernieuwing van de woningen aan om de wijk ‘toekomstbestendig’ te maken. Hierbij wil ze aansluiten op het ‘DNA van de buurt’. Zo zal worden geïnvesteerd in bestaande bewonersnetwerken en komt er ruimte voor buurtinitiatieven.

Het volop aanwezige groen, de binnentuinen tussen de flatjes, wordt behouden en versterkt. Voetgangers en fietsers krijgen ruim baan in een ‘groene en beweegvriendelijke buurt’. Elkien gaat de nieuwbouwplannen samen met de bewoners ontwikkelen. De eerste bijeenkomst staat al voor volgende week gepland.

,,We zitten er bovenop en hopen dat er naar ons geluisterd wordt.’’

loading

Heechterpbewoners zijn blij dat er eindelijk wat gebeurt met hun verouderde flatjes, maar vrezen tegelijkertijd dat de vernieuwing te lang gaat duren.

,,Als het straks klaar is, zit ik alweer in een andere doelgroep’’, zegt Suzanne van Eyck. Samen met haar vijftienjarige zoon en vriend Richard Slegt woont de vrouw sinds zeven jaar in een driekamerflat aan de Archipelweg. Het is krap met zijn drietjes. Dolgraag zouden ze verhuizen naar een eengezinswoning in de wijk, maar het aanbod is nu zeer beperkt.

,,Ik ben blij dat onze flat plat gaat. Renovatie was echt geen optie meer. We kunnen niet luchten omdat de ramen niet open kunnen. Het is nu al 26 graden binnen terwijl de zomer nog moet beginnen. Mijn tienerzoon moet door onze slaapkamer naar de badkamer. Het is gewoon te klein. Maar als het tien tot vijftien jaar gaat duren voordat de nieuwbouw er is, is mijn zoon het huis uit en hoef ik geen eengezinswoning meer. Dan moet ik alsnog de wijk uit als ik wat anders wil’’, vreest Van Eyck.

En dat wil ze liever niet, gehecht als ze is aan de buurt waar zij en haar vriend betrokken zijn bij het bewonersbedrijf. Zo ruimen ze zwerfafval op met kinderen uit de wijk en werken ze mee aan groenonderhoud.

Hoop op doorstroming

Ook Petra Talsma zou graag doorstromen naar een eengezinswoning in Heechterp. Nu woont ze met haar twintigjarige zoon in een flatje in de Ahornstraat. ,,Het is veel te klein, er is geen privacy. De derde slaapkamer is niet groter dan een inloopkast. En als ik buiten wil zitten, zit ik aan de weg. Een tuintje zou fijn zijn.’’

Ze is dus blij dat er gesloopt wordt. ,,Ik hoop dat de nieuwe woningen wat ruimer worden. Maar als ik straks weer alleen woon, kom ik niet meer in aanmerking voor een eengezinswoning.’’

Dat straks minder dan de helft van de nieuwe woningen sociale huur is, baart de huidige bewoners zorgen. Slegt: ,,We willen graag in de wijk blijven, maar een koopwoning kunnen we niet betalen.’’’

Sander List (38) woont zeventien jaar in de Beukenstraat. ,,Een aftandse Sovjetwoonbunker’’, zo omschrijft hij zijn woonplek. ,,Het is oud. Mijn keuken en badkamer dateren nog uit de jaren zeventig, met beige tegeltjes.’’ Eigenlijk zit List al jaren te wachten op sloop. ,,Ik sta sinds zeven jaar ingeschreven als woningzoekende, maar er is hier weinig aanbod. Dan moet ik naar elders in de stad, bijvoorbeeld de Valeriusstraat, maar daarmee ga ik er niet echt op vooruit.’’

Oprotpremie aantrekkelijk

Nu er concrete sloopplannen zijn, heeft List besloten te wachten. ,,Tenzij er echt iets fantastisch voorbij komt. Maar laten we eerlijk zijn, 6000 euro oprotpremie is ook niet verkeerd’’, zegt hij, doelend op de verhuiskostenvergoeding die corporaties verstrekken bij gedwongen verhuizing.

Net als Van Eyck, Slegt en Talsma zit List in de contactgroep van bewoners die gaan meedenken over de invulling van de plannen. ,,We zitten er bovenop en hopen dat er naar ons geluisterd wordt.’’

Dat is zeker de bedoeling, verzekerde Elkiendirecteur Harro Eppinga bij de presentatie van de plannen. ,,Over de invulling is nog niks bekend. Wat er gaat gebeuren en hoe gaan we het samen met de bewoners ontwikkelen.’’

Jacob Vierkant, sinds acht jaar buurtconciërge in Heechterp-Schieringen, is ervan overtuigd dat nieuwbouw zal leiden tot verbetering van de buurt. ,,Bij de portiekflats is nu veel overlast door drugshandel. Mensen pissen en roken in de portiekjes. Een galerij is beter, die is open.’’

In de Vuurdoornstraat in het aangrenzende Schieringen, waar enkele jaren geleden ook drastisch is gesloopt, ziet Vierkant dat het met nieuwbouw een stuk netter blijft. ,,Er is minder geluidsoverlast, ook omdat de isolatie van de woningen veel beter is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct