Bewoners azc Burgum zoeken hulp bij burgemeester na uitzetting (+video)

Enkele tientallen bewoners van het azc in Burgum zijn dinsdagochtend naar het gemeentehuis in het dorp getogen. Ze zijn boos over de uitzetting van een Afghaans gezin.

Het gezin - vader, moeder en een minderjarige dochter - werd dinsdagochtend in alle vroegte opgehaald. Dat ging zonder grote problemen maar toen de busjes wilden wegrijden, ontstond er consternatie.

Andere bewoners blokkeerden de weg. De politie moest ingrijpen om de weg vrij te maken. Volgens de bewoners gebeurde dit met harde hand.

Gesprek met burgemeester

Nadat de busjes vertrokken waren, togen de bewoners naar het gemeentehuis om hun grieven te delen met burgemeester Jeroen Gebben. Ze vinden dat er geen mensen mogen worden uitgezet naar Afghanistan en willen dat hij ingrijpt om volgende uitzettingen te voorkomen. Het land zou te onveilig zijn, vooral door de vele aanslagen.

Na een gesprek met Gebben zijn de betogers teruggekeerd naar het azc.

Eerder incident

September vorig jaar togen de bewoners ook al naar het gemeentehuis. Ook toen werd een Afghaans gezin uitgezet. Het gezin verzette zich hevig, waardoor een van hen gewond raakte.

Het azc in Burgum is een gezinslocatie. Er wonen 450 mensen die allemaal uitgeprocedeerd zijn. Ze zijn in afwachting van hun uitzetting maar dat kan soms nog jaren duren. Dit geeft veel spanning.

Bezoekers via de smartphone-app bekijken de video hier