Bewoners afgebrande boerderij op tijd buiten

Aan de Bovenweg in Donkerbroek is maandagmiddag een rietgedekte boerderij afgebrand. Drie bewoners waren thuis, maar konden op tijd buiten komen.

De brand ontstond in het rieten dak, dat afgelopen herfst nog gedeeltelijk was vernieuwd.

De brandweer kreeg de melding rond half drie. Door de harde wind kon de brand zich snel verspreiden. Er werd snel opgeschaald van middelbrand naar grote brand.

Brandweerlieden uit Drachten werden opgeroepen, net als grootwatertransport. Daarmee kan de brandweer via slangen water van verderaf gebruiken. Ook vanuit Drenthe kwam ondersteuning; twee tankwagens uit Norg en Veenhuizen assisteerden bij het blussen. Even na vieren werd het sein brand meester gegeven.

Het woonhuis is compleet verwoest. Ook een schuur is afgebrand. Naast het woonhuis stond een oude ligboxstal met asbestplaten. ,,Vanaf het begin is geprobeerd om die te sparen vanwege de asbest, en dat is gelukt'', zegt woordvoerder Anthony Hogeveen. Bij de boerderij werd geen vee meer gehouden.

Een buurman meldt dat de oorzaak een houtkachel is. Hogeveen kan dit niet bevestigen. In de boerderij woonde een gezin met twee kinderen.

Volgens de brandweer is er geen asbest vrijgekomen. Wel gaf ze tijdens de brand via Twitter het advies om uit de rook te blijven en hulpverleners de ruimte te geven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement