Beursval raakt moederconcern van kweker A. C. Hartman hard

Het Belgische moederconcern van groenteteler A. C. Hartman in Sexbierum heeft maandag een aanzienlijk deel van zijn beurswaarde verloren.

Het aandeel Greenyard kelderde op de beurs van Brussel in een halve dag tijd met maar liefst 30 procent, het grootste verlies sinds de beursgang in 1999.

Er ontstond paniek nadat het concern van Hein Deprez door het Europese voedselagentschap EFSA in verband was gebracht met negen doden als gevolg van met de listeriabacterie besmette groente.

Diepvriesgroente

De besmetting zou de afgelopen drie jaar in landen als Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk ook nog eens 47 zieken hebben opgeleverd. De slachtoffers aten diepvriesgroente die afkomstig was uit een Hongaarse fabriek van Greenyard.

De fabriek is inmiddels stilgelegd. In Nederland heeft supermarktketen EMTÉ diepvrieserwten van het merk Pinguin uit de handel gehaald.

Volgens directeur Henny van Gennip van A. C. Hartman heeft het beursdrama geen directe gevolgen voor de Friese onderneming, die vorige zomer door de Belgen werd ingelijfd. ,,Dit staat geheel los van Hartman’’, aldus Van Gennep.

In Sexbierum worden paprika’s, tomaten en komkommers voor supermarktketen Albert Heijn gekweekt.

Handel stilgelegd

Greenyard blijkt al sinds juni op de hoogte te zijn van het onderzoek. In de Belgische zakenkrant De Tijd liet Deprez weten dat er ,,geen causaal verband is vastgelegd’’ tussen de door Greenyard geleverde groente en de sterfgevallen.

Vrijdag verloor het aandeel ook al 9,5 procent aan waarde. Toen legde de Belgische beurswaakhond de handel stil.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement