Ook de historische klok werd gerestaureerd; de kunststof omkapping is verwijderd en Nutma Schilders uit Metslawier bracht de originele kleur terug. Onlangs zijn de wijzers teruggeplaatst en dankzij een zender wisselt de klok automatisch van wintertijd naar zomertijd. FOTO IMAZZO

Beurs van binnen '100 procent' modern

Ook de historische klok werd gerestaureerd; de kunststof omkapping is verwijderd en Nutma Schilders uit Metslawier bracht de originele kleur terug. Onlangs zijn de wijzers teruggeplaatst en dankzij een zender wisselt de klok automatisch van wintertijd naar zomertijd. FOTO IMAZZO

Het aanzicht bleef 100 procent klassiek, de binnenkant werd 100 procent modern. De gerenoveerde Leeuwarder Beurs is bijna klaar om studenten te ontvangen.

Terug naar de oorsprong: dat was het uitgangspunt bij het ontwerp. Het beursgebouw bestond vroeger uit twee delen: de begane grond was pakhuis, waar de goederen werden binnengereden, boven was de handelszaal.

,,Dat verschil wilden we terugbrengen, door de benedenverdieping helemaal af te pellen tot het onafgewerkte plafond, en het boven rijk te decoreren’’, zei architect Kees de Jong donderdag tijdens een persrondleiding.

loading

Het neoclassicistische gebouw, in 1880 ontworpen door stadsarchitect Thomas Romein, was tot 2017 in gebruik als Openbare Bibliotheek. Die vertrok na 37 jaar naar de Blokhuispoort; de gemeente verkocht het gebouw voor 2,25 miljoen euro aan de Groninger universiteit.

Na de zomer, vanaf studiejaar 2019-2020, is het monumentale pand het onderkomen van de Friese campus van deze universiteit. Er is ruimte voor duizend studenten en staf.

'De ramen en deuren zijn verlengd tot op straatniveau, zoals het in 1880 was'

Auditorium

Om het energie slurpende gebouw toekomstbestendig en geschikt voor studenten te maken, moest er wel het nodige gebeuren. Belangrijk uitgangspunt was om de buitenkant klassiek te houden en de binnenkant modern te maken.

Zo zijn toevoegingen uit de jaren tachtig verwijderd, onderwijsruimten en werkplekken gecreëerd en is er een groot auditorium in de ruimte gemaakt. Dit gebeurde naar ontwerp van JONG architecten uit Lemmer.

loading

De houten constructies waarin de studenten straks onderwijs volgen, hebben minuscule gaatjes die het geluid moeten dempen.

De verbouwing duurde een jaar en drie maanden. Het vernieuwde gebouw moest, uiteraard, duurzaam zijn. Zo is het gasloos, wordt gebruik gemaakt van ledverlichting en liggen er, onzichtbaar vanaf de straat, 362 zonnepanelen op het dak. Grondopslag van warmte in de zomer zorgt voor duurzame binnenklimaatbeheersing.

Historische trap

Paradepaardje is de terugkeer van de historische trap bij de ingang. Het smeedijzeren traphek in het midden werd door smederij Lemsterhoek uit Lemmer – in drie maanden tijd – nagemaakt van originele tekeningen uit 1880. De klassieke pilaren en het ornamenten plafond zijn intact gebleven.

Alle ramen en deuren zijn verlengd tot op straatniveau, zoals het in 1880 was. Daardoor heeft het gebouw vanaf buiten en binnen een opener uitstraling.

Op de eerste verdieping is nog een restant van de stalen constructie te zien die sinds de jaren tachtig in de Beurs huisde.

'Living lab'

Hier komt ook een Living lab, waar studenten vraagstukken uit de praktijk oplossen, en de ingang van het auditorium. Aan de zonkant van het gebouw komt een restaurant met uitzicht op de stad en het water.

Er is optimaal gebruik gemaakt van de ruimte; zo worden op de ‘zolder’ nog 32 werkplekken gecreëerd voor jonge promovendi.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct