Wim Beekman, classis-predikant Friesland, raadde eerder deze week het zingen in de kerk af. Toch wordt in de Bethelkerk in Drachten en de Evangelische Gemeenschap Sneek gezongen.

Kerkdiensten in Friesland zien er door de strenge coronaregels al een tijd heel anders uit. De nieuwe voorschriften zorgen ervoor dat nu ook het gezamenlijk zingen in de ban wordt gedaan.

In de Bethelkerk in Drachten zal, tegen het dringende advies, wel worden gezongen: ,,We hebben berekend of het verantwoord is om te zingen, met betrekking tot de ventilatie en de grootte van de zaal’’, aldus Harten. ,,En het is verantwoord, dus dan gaan we het ook doen.”

Bij religieuze diensten mogen in uitzondering op de coronaregels op 1,5 meter van elkaar honderd mensen aanwezig zijn. Met een gezondheidscheck en op reservering, zelfs meer, dan hangt het maximaal aantal mensen van de ventilatie en grootte van het kerkgebouw af. Na berekeningen van de ventilatie en de grootte van het gebouw durven sommige kerken het aan om te zingen.

'We houden hier zelfs 2 meter afstand'

De grote zaal in de Bethelkerk in Drachten heeft 1700 zitplaatsen. Daarvan mogen op reservering 400 plekken worden bezet. De kerk is echter van plan om maar 300 kerkgangers binnen te laten: ,,We blijven ruim onder de norm, we proberen zo zorgvuldig mogelijk de dienst te houden”, zegt woordvoerder Roeland Harten van de kerk. ,,We houden hier zelfs 2 meter afstand.’’ Harten stelt dat aan kerkgangers de keuze wordt gelaten om fysiek bij de dienst aanwezig te zijn of de dienst thuis via een livestream te volgen.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

De Evangelische Gemeenschap Sneek laat morgen veertig man binnen in plaats van de toegestane honderd mensen. ,,We moeten als kerkgemeenschap zelf verantwoordelijkheid nemen’’, zegt woordvoerder Jelte Arntzen. Hij geeft aan dat mensen die echt de behoefte hebben aan contact en aan de gemeenschap zich via de website van de kerk kunnen aanmelden. Dan telt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Ook in Sneek is het zingen, vanwege het lage aantal mensen, toegestaan. ,,In ons geval kan dat op een verantwoorde manier, doordat we een modern gebouw hebben met zeer goede ventilatie. In de praktijk blijkt dat als nog niet eens 10 procent van de capaciteit bezet is, mensen ingetogener zingen’’, zegt Arntzen. De aanwezigen dragen hier wel een mondkapje.

'Bij ons gaat er niet gezongen worden en de kerkbezoekers krijgen het dringende verzoek om een mondkapje te dragen'

In Grou is de situatie anders. Voorzitter van de kerkenraad, Marieke Meinderts, geeft aan dat op zondagochtend minder mensen worden toegelaten. Dit vanwege de beperkte ruimte, ,,Wij nemen als raad de landelijke richtlijnen over, dus we gaan van zo’n 50 terug naar 30 mensen. Bij ons gaat er ook niet gezongen worden en de kerkbezoekers krijgen het dringende verzoek om een mondkapje te dragen. Wij vinden dat we anders te veel risico nemen, want we hebben te maken met een oudere doelgroep.”

In tegenstelling tot de kerken van Drachten en Sneek heeft de Sint Piterkerk in Grou beperkte ventilatie. ,,We zetten de deur van het gebouw open. Meer kunnen we eigenlijk niet doen”, zegt Meinderts.

In de kerkenraad is het idee besproken om wellicht ‘voorzangers’ te proberen. Een idee om het gezamenlijk zingen te vervangen door twee of drie kerkbezoekers die voor de aanwezigen zingen. ,,Sommige leden zingen wel eens apart van de anderen, maar het is afwachten of daar animo voor is.”

Meinderts stelt dat het wel een idee is waar ze als gemeenschap verder op kunnen voortborduren. Zelf denkt ze er ook over na om de diensten weer online te doen, want: ,,De situatie is wel erg vervelend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Religie & spiritualiteit
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct