Marcel Wintels.

Bestuurscrisis MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte nadert kookpunt

Marcel Wintels. FOTO ANP

De bestuurlijke crisis bij MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte nadert een hoogtepunt. Er is tussen de commissarissen en de bestuurders een groot verschil van inzicht over de te volgen koers.

Dat schrijft de opgestapte commissaris Marian Verkerk aan de medezeggenschapsraden. Zij spreekt van ernstig verslechterde verhoudingen, vooral op het dossier splitsing van het concern. De verhoudingen zijn volgens haar dusdanig verstoord geraakt dat de bestuurbaarheid en toezicht van MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte in gevaar is geraakt.

De bestuurders van de drie zorginstellingen willen nog niet reageren. Zij gaan vrijdag eerst in gesprek met de overgebleven vijf commissarissen. Het verschil van inzicht zou de ontvlechting van Zorgpartners Friesland behelzen. Dat is een lege stichting waaronder de bv’s MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte hangen. Die ontvlechting is vertraagd, banken en bestuurders zouden er nu zelfs van willen afzien. De toezichthouders zouden dit wel willen doorzetten.

Vertrek Wintels en Verkerk

Het nieuws over het vertrek van voorzitter Marcel Wintels en vice-voorzitter Verkerk kwam donderdag naar buiten, daags nadat de medezeggenschapsraden van de drie zorginstellingen per brief excuses eisten en terugdraaiing van de ‘loonsverhoging’.

In een summiere verklaring geven de Raden van Commissarissen aan dat Wintels eind 2018 al had willen stoppen, maar dat de bestuurders en de collega-toezichthouders er dringend bij hem op hadden aangedrongen langer te blijven, aangezien de ontvlechting van Zorgpartners nog niet was afgerond. Wintels zou hebben aangegeven daar maximaal anderhalf jaar toe bereid te zijn.

Die lezing wordt niet bevestigd door Verkerk. ,,Wij hebben daar inderdaad op aangedrongen, maar die periode van anderhalf jaar is voor mij een totale verrassing.” Verkerk hecht er waarde aan te vermelden dat zij woensdagmiddag om 15.30 uur haar aftreden met onmiddellijke ingang heeft gemeld bij de bestuurders. Dat was een uur voor de brief van de ondernemingsraden met een beroep op het moreel besef van de toezichthouders.

Verschil van inzicht

Verkerk benadrukt dat een structureel verschil van inzicht met de andere commissarissen over governance haar reden van aftreden is en niet de honorering. Zo is ze het niet eens met de wijze waarop op 30 juni een nieuwe voorzitter gekozen is en de koers die de andere commissarissen willen volgen.

Verkerk meldt in 2019 akkoord te zijn gegaan met de verhoging van de vergoeding, maar daar inmiddels wel bezwaren tegen te zien. Ze stelt dat op 30 juni in een besloten vergadering aan de orde te hebben gesteld. Ze schrijft eerder niet gekend te zijn in de reactie van de gezamenlijke Raad van Commissarissen aan de media en de medezeggenschapsraden over een gepaste reactie op de morele ophef.

De medezeggenschapsraden hadden donderdag aan het eind van de middag nog geen verklaring over het vertrek van Wintels. Trees Flapper, voorzitter van de centrale cliëntenraad van Noorderbreedte, is niet blij met ,,alle onrust”.

Bezoldiging

Wintels was sinds februari 2012 lid van de Raad van Commissarissen en sinds april 2013 voorzitter. In 2015 verdubbelden de toezichthouders hun bezoldiging ook al bijna, tot net onder het wettelijk maximum. De bezoldiging van zijn toezichtfunctie steeg van 15.716 euro in 2014 naar 47.628 euro in 2019. In het dagelijks leven is Wintels directeur van De Baak in Driebergen, een trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met hbo- of wo-denkniveau.

John Kerstens, die als Tweede-Kamerlid vragen stelde over de kwestie, meldt het vertrek van Wintels te snappen. ,,Als toezichthouder in de zorg je vergoeding verdubbelen en daar ook nog eens geheimzinnig over doen, dat kan echt niet.” De PvdA’er verwacht dat minister Hugo de Jonge snel afstand neemt van een dergelijke handelwijze. ,,Als signaal naar iedereen die zoiets in z’n hoofd denkt te moeten halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zorg
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct