Beroemde denkers Franeker in ‘Denkbeeldenpad’

Franeker krijgt een Denkbeeldenpad ter herinnering aan grote denkers die ten tijde van de Franeker Universiteit in de stad woonden of werkten.

Het idee hiervoor ontstond in 2011 toen werd stilgestaan bij het feit dat het tweehonderd jaar geleden was (1811) dat Franeker de Academie verloor. De Franeker Kunst Stichting (FKS) wilde een blijvender aandenken aan de universiteit en kwam op het idee kunstwerken te plaatsen die de personen en het denken van René Descartes (filosoof en wiskundige), Anna Maria van Schurman (humaniste, taalkundige en theologe) en Balthasar Bekker (predikant en theoloog) in herinnering roepen.

Voor elk kunstwerk moet volgens de FKS minimaal 100.000 euro beschikbaar komen. Beeldende kunstenaars van naam mogen een ontwerp maken dat voor een bovengronds kunstwerk moet zijn. Dit werk moet monumentaal zijn en zoveel mogelijk onderhoudsarm en vandalismebestendig. Een beoordelingscommissie van de FKS maakt uiteindelijk de keus.

Samen met de twee kunstwerken die er in Franeker al zijn van Eise Eisinga moet er een route door de binnenstad tot stand komen. De nieuwe kunstwerken moeten niet alleen verwijzen naar de drie personen, maar ook naar wat door hun denken nog steeds actueel is. Zo wordt Descartes gezien als de vader van de moderne filosofie en kreeg hij bekendheid door zijn uitspraak: ,,ik denk, dus ik ben.’’ Van Schurman zette zich in voor emancipatie en onderwijs voor meisjes. Bekker was kritisch over geloofszaken.

De FKS ziet het kunstwerk van Descartes het liefst aan de zijkant van het Sjûkelân, naast of achter de oude studentenherberg De Bogt fen Guné. Dit is vlakbij het Sjaerdemaslot waar Descartes in 1629 verbleef. Het aandenken aan Van Schurman zou in de Voorstraat moeten komen in de buurt van museum Martena, omdat dit waarschijnlijk het pand is waar ze van 1623 tot 1625 woonde. Voor Bekker wordt gedacht aan de Martinikerk, waar hij als predikant van 1666 tot 1674 aan verbonden was.

De komst van het pad moet leiden tot allerlei nevenprojecten, vindt de FKS. Te denken valt aan lesprogramma’s in het onderwijs, toeristische wandelingen langs de kunstwerken onder leiding van stadsgidsen, communicatie over de Verlichting in diverse media, theater- en muziekstukken.

Ook is het mogelijk de vier denkers als levende standbeelden op te voeren tijdens de Agrarische Dagen en de etalage van een leegstaande winkel in te richten over het project. Daarin zou ook verwezen moeten worden naar een eerder project van de kunststichting, de novelle Het beeld van Goethe van Kees ’t Hart uit 2011.

Voor financiering moet de FKS een beroep doen op anderen, aldus voorzitter Lodewijk Nell. De stichting beschikt niet over eigen kapitaal. Daarom wordt gewerkt aan een zo breed mogelijk draagvlak. Ook landelijke instellingen die betrokken zijn bij Descartes of de Verlichting worden daarbij betrokken.

In ieder geval mag het initiatief rekenen op een deel van de 120.000 euro die de gemeente Franekeradeel beschikbaar wil stellen voor Culturele Hoofdstad 2018. De raad moet nog met dit bedrag instemmen. Het is bedoeld voor initiatieven rond Culturele Hoofdstad in de eigen gemeente.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct