Bergingsoperatie op zee kostte rederij 35 miljoen euro

De Geosund was een van de twee grote bergingsschepen. FOTO ANP/SIESE VEENSTRA

De bergingsoperatie op zee na het containerongeluk met de MSC Zoe boven de Wadden kostte de rederij al 35 miljoen euro. Dat blijkt uit stukken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Over uitbetaling van geld aan de Waddengemeenten is het ministerie vrijwel dagelijks in contact, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij noemt het ,,zeer teleurstellend’’ dat de afwikkeling zo veel tijd vraagt, temeer daar MSC uit eigen zak wel de miljoenen kostende berging betaalde.

Het totaal aan openstaande claims is nog 1,93 miljoen euro. Van die claims is 1,5 miljoen euro van het rijk en 0,43 miljoen euro van Wadden- en kustgemeenten en terreinbeherende organisaties. Eind juni betaalde MSC 600.000 euro uit. Volgens de minister hebben nagenoeg alle vissers inmiddels een regeling getroffen met MSC voor de vergoeding van schade.

Lees ook (LC+): Wanneer kan MSC stoppen met het opruimen van de zee?

Verantwoordelijkheid nemen

Het ministerie werkt aan een minnelijke overeenkomst met de rederij over de toekomstige afwikkeling. Er kan nog jarenlang rommel aanspoelen aan de kust. Ecologische effecten zijn in onderzoek. Rijkswaterstaat wil dat het concern zijn verantwoordelijkheid neemt. Als dat gebeurt ziet het rijk af van een formele aansprakelijkheidsstelling.

Containerschip Zoe verloor op 1 en 2 januari 342 containers in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Het ministerie hoopt dat het bedrijf de komende weken ,,belangrijke stappen zet’’ om tot de overeenkomst te komen. Zo niet, dan rest ,,alleen nog de inzet van juridische instrumenten’’.

Eind juni dienden Nederlandse overheden en organisatie een gezamenlijke claim in van 3,33 miljoen euro. Dat gebeurde via het schadeloket van Rijkswaterstaat. De rederij toonde zich direct kritisch. Op 2 juli kwam zij met een lange lijst vragen. Niet helemaal onterecht, blijkt uit een tussenzin van de minister; nadien is door claimanten voor 0,48 miljoen euro aan claims ingetrokken ,,omdat deze kosten onterecht waren opgevoerd’’.

Lees ook: Viskotter haalt 15.000 kilo MSC-rotzooi van de zeebodem