Berg dode meeuwen op het dak: glasfabriek Franeker zet verjaaginstallatie in

Een meeuwenverjaaginstallatie moet voorkomen dat het platte dak van Steinfort Glas in Franeker bezaaid raakt met meeuwenkadavers.

Het probleem speelt al jaren en de installatie was er ook al, maar er is nu officieel een vergunning voor aangevraagd, vertelt directeur Jan Anjema.

De overlast wordt veroorzaakt door het grote platte dak van het bedrijf en het feit dat er ploegendiensten gedraaid worden, waardoor dat dak vaak wordt opgewarmd. Dat betekent dat altijd al, maar vooral in de winter, meeuwen het dak opzoeken om te overnachten.

Half in slaap zijn de vogels een makkelijke prooi voor steenmarters. Dat werd ontdekt bij werkzaamheden op het dak toen de stront van steenmarters werd aangetroffen. Toen bleek ook dat er een grote hoeveelheid meeuwenkadavers lag. Die kunnen de verschillende afvoeren op het dak verstoppen. Bij een fikse hoosbui kan het water dan niet weg en loopt het bedrijf de kans dat het dak instort, aldus Anjema.

Angstkreten

De installatie is dezelfde die op vliegvelden gebruikt wordt om vogels te verjagen. Het is een geluidsinstallatie die bij schemer en in de vroege ochtend een korte periode angstkreten van meeuwen laat horen. Daardoor blijven de soortgenoten weg. De signalen duren slechts enkele seconden en zijn op het dak gericht.

Toen de installatie een tijdje uit was, nam de meeuwenoverlast gelijk weer toe. Bijkomend voordeel van het verjagen is dat de overlast van meeuwenstront vermindert.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement