Beregeningsverbod heeft effect: peil zakt minder snel

Het beregeningsverbod voor grasland dat Wetterskip Fryslân op 25 juli instelde heeft effect. Het waterpeil in de sloten zakt minder snel.

Het Wetterskip is blij met de medewerking van boeren en burgers, zegt woordvoerder Marianne Reitsma. ,,We constateerden tot nu toe nog weinig overtredingen. We hebben slechts een paar waarschuwingen uitgedeeld.'' Sinds dinsdag worden illegale sproeiers beboet.

Sinds 25 juli mag gras niet meer beregend worden met oppervlakte- of leidingwater. Andere gewassen en sportvelden mogen alleen tussen 22.00 uur en 8.00 uur besproeid worden. Als de droogte aanhoudt, bestaat de kans dat een verbod voor meer gewassen volgt.

Einde nog niet in zicht

Wanneer het verbod wordt ingetrokken, is volgens Reitsma moeilijk te zeggen. ,,We kunnen nog niet echt voorspellingen doen omdat we met heel veel variabelen te maken hebben. Niet alleen de regen maar ook de aanvoer door de rivieren en hoe lang de droogte nog aanhoudt.''

De buien die afgelopen week vielen hebben weinig effect. ,,Dat beeld leeft wel maar het is niet het geval'', zegt Reitsma. ,,Een buitje zoals afgelopen week doet niks.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement