Belevingsvlucht in de middag en vooravond

Vandaag zijn de langverwachte belevingsvluchten boven Friesland. Twee keer vliegen een F-16 en een F-35 dezelfde route, zodat het verschil te horen is.

Wat zijn belevingsvluchten?

Vanaf 2019 vervangt de luchtmacht de huidige F-16 straaljagers door F-35 straaljagers. Die maken een ander, naar verluidt zwaarder geluid. Om dat te onderzoeken worden rond Leeuwarden en Volkel vluchten gehouden, eerst met een F-16 en een paar minuten later een F-35. Ze starten met naverbrander, en maken daarna de vliegbewegingen die bij een oefening ook gemaakt worden. Omwonenden die zich aangemeld hebben op www.belevingsvluchten.nl kunnen al tijdens de vlucht een online enquete over het geluid invullen.

Hoe laat zijn de vluchten?

De omwonenden moeten thuis zijn (of op kantoor, of school, in elk geval de plek waar ze de straaljagers gewoonlijk horen) vanaf 14 uur voor de eerste vlucht en vanaf 17 uur voor de tweede. 

Waar vliegen ze langs?

Er is een lus naar het westen, over Dronryp, zuidelijk van Franeker en Harlingen, met een draai boven de Waddenzee, en een naar het oosten over Dokkum en het Lauwersmeergebied, met een draai boven Schiermonnikoog.

Is de enquete ingewikkeld?

De enquete bestaat uit vrij eenvoudige vragen over de luidheid, de zwaarte en de trilling van het straaljagergeluid. Die worden al tijdens het vliegen gesteld.

Wordt het geluid ook echt gemeten?

Er staat meetapparatuur op vijf plaatsen rond de basis, in Dronryp, in Marsum aan de Tramstrjitte nabij de basis, in de Leeuwarder wijk Westeinde op de Jan Jelles Hofleane, in Koarnjum bij het fietspad langs de grote weg, en tussen Britsum en Stiens. Daarmee meet het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum het piekniveau van de straaljagers. Daarnaast zijn particulieren aan het meten, zoals Waling Dijkstra in Jelsum, die vorig jaar tijdens Frisian Flag ook al het bedrijf Antea inschakelde. Hij wil de resultaten van beide metingen naast elkaar leggen. 

Gisteren waren er al straaljagers te horen?

Gistermiddag hielden een F-35 en vier F-16’s een trainingsvlucht. De basis onderstreept dat die niet bij de belevingsvluchten hoort.

Wat als alles erop wijst dat het geluid van de straaljagers onaanvaardbaar is?

Nederland heeft zich verbonden aan de aanschaf van 37 stuks, dat wordt niet ongedaan gemaakt. Wel wordt gekeken naar de mogelijkheid en de noodzaak van (verdere) geluidsisolatie. 

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement