Bekijk hier hoe kamerlid Harry van der Molen DENK de maat neemt om 'verachtelijke praktijken'

Het was vuurwerk woensdag in de Tweede Kamer. CDA’er Harry van der Molen wierp zich op als het geweten van het parlement. Hij kwam met een motie tegen de ,,verachtelijke praktijken’’ van DENK.

De volksvertegenwoordiging heeft een voorbeeldfunctie. De Leeuwarder sprak schande van de filmpjes die DENK rondstuurt op de sociale media over collega-Kamerleden met een buitenlandse achtergrond.

Volgens Van der Molen worden hier parlementaire normen overschreden. ,,Zo kan dit niet langer.’’

Onder anderen Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Nevin Ozütok (GroenLinks) en Zihni Ozdil (GroenLinks) zijn er het slachtoffer van. Ze worden geïntimideerd en krijgen haatmails en bedreigingen.

De praktijken van DENK kwamen aan de orde tijdens een debat over discriminatie. Van der Molen vindt het tijd dat de Tweede Kamer de hand in eigen boezem steekt. Hij riep zijn collega’s op afstand te nemen van ,,deze verachtelijke praktijken’’.

Kamervoorzitter Khadija Arib schaarde zich achter zijn oproep. Dat is uitzonderlijk. De motie-Van der Molen telt inmiddels vele mede-ondertekenaars. Er wordt dinsdag over gestemd.

DENK-Tweede Kamerlid Selçuk Oztürk ontstak in woede. ,,Dit is theater!’’ riep hij. ,,Als er één Kamerlid is dat in dit parlement is bedreigd, dan ben ik het wel!’’

Volgens de motie worden de parlementariërs aangetast in hun functioneren. De Tweede Kamer wordt gevraagd de handelswijze, om Kamerleden vanwege hun afkomst uit te kiezen en hen gericht via sociale media te intimideren, ,,ten stelligste af te wijzen’’.

App-gebruikers klikken hier om de video te bekijken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement