Begeleider Sneker vmbo-klas na mishandelingen: 'Niet weer naar Eastbourne'

De vmbo-klas van RSG Magister Alvinus uit Sneek waarvan een aantal scholieren deze week in de Engelse stad Eastbourne werd mishandeld en beroofd, is donderdag rond middernacht teruggekomen. ,,Iedereen begreep de beslissing. De lol was eraf’’, zegt teamleider Fred Neve, mee als begeleider, donderdagavond.

Twee jongeren werden dinsdag- en woensdagavond afzonderlijk van elkaar bedreigd en mishandeld door een groep Engelse hangjongeren volgens Neve. Ze maakten onderdeel uit van een groep van 54 scholieren van vmbo gt4 die in Engeland een programma zouden volgen met sportactiviteiten en uitstapjes zouden maken naar onder meer Londen.

Geslagen en beroofd

Het eerste incident gebeurde dinsdag, toen drie groepjes scholieren tegelijk van de bus naar hun gastgezinnen liepen. Vijf van hen besloten via de supermarkt te gaan. ,,Dat vinden we prima, zolang scholieren van één gastgezin maar bij elkaar blijven’’, aldus Neve.

Bij de winkel werden ze in het nauw gedreven door een club van ,,zo'n tien tot vijftien jongeren'' van verschillende leeftijden.

Drie van de scholieren konden ontkomen, de anderen werden door deze groep belaagd: een jongen kreeg een klap op zijn oog en een stomp in de maag, een ander werd van persoonlijke bezittingen als een tas en geld beroofd. De kinderen zijn daarna door hun gastgezin en een van de begeleiders opgevangen.

Nacht in ziekenhuis

De volgende avond werd in een park in de stad weer een groep scholieren uit Sneek door ,,dezelfde groep'' hangjongeren lastiggevallen. ,,Ze werden geprovoceerd en ingesloten. Ze zijn weggegaan en werden achtervolgd’’, aldus Neve. De scholieren wilden volgens hem ergens aanbellen, toen de jongeren vanaf de overkant stenen naar ze gooiden. ,,Daarna werd het wat chaotisch.’’

Opnieuw werden er klappen uitgedeeld. Bij een jongen werden twee hoektanden uit de mond geslagen en twee tanden naar achteren gedrukt. ,,Gelukkig hebben we die wel teruggevonden.'' De jongen is geopereerd en heeft een nacht in het ziekenhuis doorgebracht, z'n ouders hebben hem opgehaald uit Engeland. De rest van de groep is donderdag als geheel teruggekomen naar Sneek.

Veel onrust

Volgens Neve werd woensdag ook nog een tweede groep in het park lastiggevallen. Een van de begeleiders is toen snel naar ze toegekomen en heeft ze opgehaald. Ongeveer een derde van de scholieren was volgens de begeleider op enige wijze betrokken bij de incidenten. ,,Het heeft voor veel onrust gezorgd en ze waren erg van de leg.''

De plaatselijke politie had, zegt hij, pas woensdagavond, na twee pogingen die niet lukten tijd om een aangifte op te nemen. ,,Maar uiteindelijk ging die afspraak weer niet door omdat er weer een oproep tussendoor kwam. Dat bleek het tweede voorval te zijn.''

Afblazen en evalueren

De gebeurtenissen woensdag waren voor het RSG de reden om met de excursie te stoppen zei plaatsvervangend rector Roelof Veenhoven. ,,Het was een afweging. Uiteindelijk moet wel de hele groep terug.'' De schoolleiding, begeleiders en ouders van de scholieren onderhielden de afgelopen dagen, onder meer over dat besluit, nauw contact, zegt Neve.

De scholentrip van het RSG gaat meestal naar Hastings, maar omdat het niet lukte dat te organiseren werd het dit jaar Eastbourne, een kuststad in het zuiden van Engeland ongeveer zo groot als Leeuwarden. ,,Dat was voor het eerst en het laatst’’, aldus Neve. ,,Het is niet uit te leggen aan ouders als we weer naar Eastbourne zouden gaan.’’

De school heeft de ouders van de kinderen donderdag gevraagd hun kinderen 's nachts op te halen en samen de gebeurtenissen van afgelopen dagen te bespreken. De komende dagen zal de jaarlijkse excursie verder worden geëvalueerd zo laat Neve op de terugreis weten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement