FOTO NICO KELDERHUIS

BeeStreet om regenwater op te slaan tegen hittestress

FOTO NICO KELDERHUIS

Een waterwall waarin regenwater wordt opgeslagen voor planten en bijen siert sinds kort de Leeuwarder Kruisstraat. Dit stukje stad werd zaterdag omgedoopt tot BeeStreet.

Afgelopen zomer lieten kaarten zien dat dit gebiedje aan de oostkant van het centrum last had van hittestress: tijdens langere warmteperiodes worden de stenen heet en geven ze warmte af waardoor verhitting ontstaat. Dat is slecht voor de planten en insecten, dus ontstond het plan om de Oude en Nieuwe Oosterstraat te vergroenen en bijvriendelijker te maken.

,,De straat ziet er met groen gezelliger uit, het zorgt voor verkoeling en is beter voor mens en bij’’, zegt initiatiefneemster Eileen Blackmore van House of Design in Groningen. De projectleider werkte de afgelopen maanden samen met de gemeente Leeuwarden, winkeliers van de Oude en Nieuwe Oosterstraat en kunstenaars aan het groener maken van de straten.

Trots op tuintjes

Zo zijn er borders in de Oosterstraten en Kruisstraat gemaakt met planten, kruiden, fruitstruiken en kleine bomen die de ondernemers zelf onderhouden. ,,De winkeliers zijn trots op hun tuintjes en hebben de planten tijdens de extreem hete dagen beschermd met oude kranten’’, vertelt Blackmore.

De waterwall is een van de prototypes die zijn ontwikkeld en het komende jaar getest worden in de straat. De verticale regenwateropslag kan tegen blinde muren bevestigd worden en heeft weinig ruimte nodig, wat handig is in dicht bebouwde binnensteden.

Slim systeem

Bij de ingang vanaf de Oosterkade komt een ‘bloemenpoort’ met een slim irrigatiesysteem. Verder zal op het kruispunt van de Oosterstraten en de Tweebaksmarkt een drinkwaterfontein komen te staan, waar voorbijgangers hun flesje kunnen bijvullen. Graffitikunstenaar Roy Schreuder heeft op enkele electriciteitskasten het verhaal van regen, bloemen en bijen vormgegeven.

Het is de bedoeling dat de komende jaren meer plekken in Leeuwarden komen waar regenwater wordt opgevangen om de riolen tijdens heftige regenbuien te ontlasten.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct