Bazenloon op de site? 'Regel was onbekend'

Friese publieke instellingen die de salarissen van hun bestuur en toezicht niet voor 1 juli online bekendmaakten, zeggen niet te weten dat dit verplicht was.

Niet elke organisatie is door overheid of branchevereniging op deze nieuwe maatregel geattendeerd, leert een kleine rondgang.

De verplichting is dit jaar ingegaan. Om de transparantie te verhogen moeten instellingen in de publieke sector vanaf nu jaarlijks vóór 1 juli de salarissen van hun directie en toezichthouders van het afgelopen jaar bekendmaken op internet.

Deadline

Deze krant berichtte gisteren dat dit niet overal in Friesland is gebeurd. Vooral de ‘deadline’ van 1 juli blijkt vaak volslagen onbekend te zijn.

De Fryske Akademy, een van de organisaties die achterbleef, plaatst de gegevens nu alsnog op internet. ,,Eerlijk gezegd kende ik deze maatregel niet’’, zegt afdelingshoofd Jos Tjalsma.

'Vanaf nu op website'

Hij verzekert dat de beloningen bij de Akademy voldoen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), al zijn die beloningen tot nu toe nooit openbaar gemaakt. Wel kreeg de provincie altijd een overzicht. ,,We zoeken uit hoe we dat vanaf nu op de website gaan doen.”

Ook de Friese bibliotheekkoepel BSF valt onder de nieuwe publicatieplicht, vanwege de provinciale subsidies die de instelling ontvangt. BSF legde altijd financieel verantwoording af aan het provinciebestuur, maar nooit openbaar op internet.

BSF zal dat vanaf nu alsnog doen voor de salarisgegevens, reageert woordvoerder Elly Bouwma.

Nooit geïnformeerd

Zowel BSF als de Fryske Akademy zijn nooit door de provincie gewezen op de publicatieplicht. De brancheclub voor voortgezet onderwijs, de VO-raad, zegt juist dat schoolbesturen in december nog een brief kregen over de wijzigingen.

Het Friesland College en scholenkoepel CBO Noard West Fryslân hebben gisteren alsnog hun jaarstukken inclusief salarissen online gezet. OSG Singelland, waarover deze krant gisteren per abuis meldde dat er niets was gepubliceerd, plaatste op 12 juli een jaarrekening op de site - overigens nog steeds iets te laat.

Noordoost-Friesland

In Noordoost-Friesland lieten alle gemeenten tot nu toe verstek gaan. Maar ook de beloningen in Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland komen zo snel mogelijk via jaarverslagen (2017) online, zegt de woordvoerder toe.

Factsheet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakte eind 2017 nog een actuele factsheet voor de gemeenten over topinkomens, vreemd genoeg zonder de nieuwe online publicatieplicht te noemen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement