Bas-trombonist Rommert Groenhof doet het niet meer voor de punten maar om de muziek

De organisatie van het OMF-concertconcours in De Lawei zaterdag kondigt het trots aan: bas-trombonist Rommert Groenhof komt spelen.

Groenhof (27, uit Bitgummole, opgegroeid in Leeuwarden) heeft een naam opgebouwd in de muziekwereld. Muziekles had hij vanaf de basisschool, hij ontdekte de bastrombone op zijn zestiende (,,it lûd past by my en myn lippen binne derfoar makke’’). Sinds 2014 is hij professioneel muzikant bij de Marinierskapel. Het concert dat hij vandaag in De Lawei speelt, is geschreven voor zijn voorganger bij die kapel.

Zijn ouders, vertelt hij, waren er niet voor toen zijn toenmalige muziekleraar Arend Huisman zei: die jongen moet naar het conservatorium. ,,Der is gjin jild mei te fertsjinjen, mienden se. Arend hat by ús thús west en sei tsjin myn âlden: rin even mei nei bûten. Dêr stie syn dikke Mercedes. Hied er fertsjinne mei de muzyk.’’

Hij kent de wereld van de concoursen goed, uit zijn jaren bij de Wâldsang. De zenuwen voor het optreden, de wil om het zo perfect mogelijk te doen voor de punten, want daar draait het om. Hij deed ook wedstrijden als solist en won prijzen tot in de Verenigde Staten.

Dat speelt voor hem als beroeps niet meer. ,,It is ien grutte grap, dy punten en dy kompetysje sizze my no neat mear.’’ Vandaag staat hij voor zijn plezier op het podium, met brassband Schoonhoven, die gedirigeerd wordt door vriend en collega Robbert Vos. En hij laat zich aanleunen dat de OMF (Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân) hem als een soort ster aankondigt.

De hamvraag is natuurlijk: wat voor auto heeft hij. Groenhof grinnikt. ,,In Mercedes’’, zegt hij. ,,Krekt sa’n ien as Arend Huisman hie. Want mei muzyk kinst jild fertsjinje.’’

Concertconcours OMF, de hele dag in De Lawei, Drachten. Groenhof speelt rond 13 uur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement