Balk wil alternatief voor modderig strand en verboden jachthaven

De politie rukte zondagmiddag uit naar Balk voor illegale zwemmers. ,,Ze hebben een waarschuwing gekregen, er zijn geen bekeuringen uitgeschreven.’’ FOTO LC

De jachthaven is verboden terrein, het strand geen optie vanwege het vele slib. Waar kunnen Balksters dan wel verkoeling zoeken?

De Fryske Marren verwijst zwemmers naar ,,omliggende kanaaltjes’’, maar staat open voor alternatieven, zegt woordvoerder Larissa Braam.

Plaatselijk Belang Balk Vooruit gaat de kwestie binnenkort bespreken. Want het is natuurlijk spijtig.

Het dorp heeft een eigen strand aan de Lutsmond bij de Sleattemer Mar. Maar wie daar te water gaat, zakt tot zijn knieën in de drek. Een geplaatste damwand trof geen doel. ,,In dreech yts’’, zegt voorzitter Wytze Bouma. ,,It fersmoarget dêr gau.’’

Plek voor dorpsjeugd

Dus kiest de dorpsjeugd zelf een plek. Op zomerse dagen is die bij de jachthaven te vinden tussen de Jachthavendyk, de Eastwâl en de Noardwâl.

Maar zwemmen is daar streng verboden, zo waarschuwt De Fryske Marren op zijn site. ,,Stel dat er iets gebeurt. Dat er bijvoorbeeld iemand geraakt wordt door een schroef van een schip, dan zijn wij verantwoordelijk’’, legt Braam uit.

Afgelopen zondagmiddag kreeg de politie een melding binnen over illegale badderaars. Toen agenten bij de jachthaven kwamen, waren de zeven jongeren tussen twaalf en veertien jaar het water al uit.

,,Ze waren rustig, er was geen sprake van overlast. Ze hebben een waarschuwing gekregen, er zijn geen bekeuringen uitgeschreven’’, licht politiewoordvoerder Kalina Pruntel toe.

Balk is geen Harlingen

De Fryske Marren heeft de Eastwâl aangewezen als zwemplek. Maar de gemeente meldt er nadrukkelijk bij dat dit geen officiële locatie is en de waterkwaliteit er dus niet wordt gemeten.

Of een drijvende pier naar Harlinger voorbeeld misschien een optie is? ,,De situatie in Balk is niet met die in Harlingen te vergelijken’’, zegt Braam. ,,Daar heb je te maken met eb en vloed. Al is het misschien wel een idee om mee te nemen.’’