Baldadige jongeren moeten bruinvisles volgen

De officier van justitie heeft de zes jongeren die verdacht worden van het molesteren van een bruinvis bij de zeedijk in Sexbierum een proeftijd van drie maanden gegeven.

Zij moeten in de proeftijd verplicht educatie volgen over bruinvissen bij SOS Dolfijn in Harderwijk en een schenking doen aan deze stichting. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Veel verontwaardiging

De jongens - drie 17-jarige jongens, afkomstig uit de gemeente Súdwest-Fryslân, Bolsward en IJlst, twee 18-jarigen uit Heeg en een 21-jarige jongeman uit Minnertsga - waren op 29 februari betrokken bij een incident waarbij een bruinvis met een auto over de dijk was gesleept.

Daarbij liet de kop los van de romp en kwamen de ingewanden naar buiten. Uit sectie door de Universiteit in Utrecht bleek later dat het dier al was overleden voordat de jongens het aantroffen.

Het incident maakte veel los, onder meer op social media.

Gesprek

De officier van justitie sprak de jongeren donderdagmiddag, in aanwezigheid van hun ouders, indringend toe. Zij legde uit dat de jongens voor baldadigheid konden worden gestraft, maar dat ze besloten heeft de zaak tegen hen voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van drie maanden.

Zij stelde wel als bijzondere voorwaarde dat ze een dagdeel educatie moeten volgen over de bruinvis. Daarnaast moeten ze de stichting met elkaar € 200 schenken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement