BOEi houdt tekort op Blokhuispoort-project

Voor renovatie van de Blokhuispoort komt geen extra toelage uit de provinciekas. Een gemeentelijk verzoek is dinsdag door gedeputeerde staten verworpen.

De provincie heeft voor de Blokhuispoort vorig jaar 7,8 miljoen euro subsidie toegezegd, ten behoeve van een renovatiebudget van bijna 10,8 miljoen euro. BOEi dreigt echter 5,5 miljoen euro meer kosten te maken met de verspijkering en herinrichting van het rijksmonument.

Door dit dreigende tekort kwam de verbouwing van de voormalige gevangenis aan het Blokhuisplein tot ‘culturele broedplaats’ vijf maanden geleden stil te liggen. De inrichting van de ruimten voor ‘creatieve industrie’ en de pleinen moet nog gebeuren.

Garantstelling

BOEi-directeur Arno Boon stelde de gemeente voor dat het bedrijf 2,8 miljoen euro voor zijn eigen rekening zou nemen, als de gemeente door een lening of een garantstelling de resterende 2,7 miljoen euro van het tekort zou voorschieten.

Zo ver is het nog niet. De gemeente wil niet verder gaan dan een garantstelling voor 1,35 miljoen. Daarnaast houdt het gemeentebestuur de mogelijkheid open om BOEi in gebreke te stellen als het werk niet tijdig wordt hervat.

Meerkosten

De provincie besloot dinsdag wel de subsidievoorwaarden op te rekken. BOEi maakte 1,6 miljoen euro minder kosten voor het casco, verduurzaming en infrastructuur. Deze onderbesteding zou tot ruim 9 ton minder provinciesubsidie leiden. Dit bedrag mag van de provincie nu besteed worden aan gemaakte meerkosten voor de creatieve industrie. 

De provincie is niet bereid het herstraten van de pleinen of andere onderdelen van het project van extra steun te voorzien. De impasse rond de renovatie is hierdoor nog niet ten einde.

Gegeven paard

Volgens BOEi-directeur Boon kan dan ook niet van een doorbraak worden gesproken. ,,Ik wil een gegeven paard niet in de bek kijken. Het is mooi dat de provincie met de subsidievoorwaarden schuift. Maar het tekort is er nog steeds.’’

De totale kosten van de renovatie belopen 20 miljoen euro. Met een garantstelling van 1,35 miljoen euro door de gemeente zou het werk wel kunnen worden voltooid, als de gemeenteraad hiervoor groen licht geeft. Maar de Blokhuispoort levert de eigenaar dan wel een forse strop op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Blokhuispoort