BFVW start petitie voor Europees jachtverbod op weidevogels

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) is een petitie begonnen om de jacht op kwetsbare weidevogelsoorten als de grutto, wulp en kievit in heel Europa te verbieden.

Verkiezingen

De petitie is gericht aan de leden van het Europees Parlement. ,,In drie maanden tijd willen we zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om deze op 1 maart 2019 aan te bieden aan Europarlementariër Jan Huitema'', aldus BFVW-voorzitter Rendert Algra.

,,Voor onze drieduizend vrijwilligers begint dan het voorjaar waarin we eieren en kuikens van weidevogels beschermen. Maar in maart komen ook de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei dichterbij. Een goed moment om partijen en kandidaten ervan te overtuigen dat er een eind moet komen aan de moord op kwetsbare weidevogels.”

Jacht

Landbouwminister Carola Schouten trekt miljoenen euro’s extra uit om het weidevogelbestand te verbeteren, terwijl dezelfde vogels tijdens de trek uit de lucht worden geschoten in landen als Frankrijk, Italië en Malta. Algra: ,,De grutto is officieel veilig in Frankrijk, maar daar komt vanaf 2020 mogelijk verandering in.''

,,De wulp is gelukkig op veel plaatsen beschermd, maar uitzondering is de kustlijn van Frankrijk. Wij vinden dat dit soort uitzonderingen moeten worden opgeheven, want we dekken zo een dure tafel voor de Fransen.

Het aantal weidevogels in Nederland daalt al jaren. De Vogelbescherming schat dat het aantal grutto’s en wulpen jaarlijks met 5 procent afneemt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement