BFVW: 'Beschermde status marter misplaatst'

Vogelwachtersbond BFVW roept de provincie op steenmarters in weidevogelgebieden weg te laten vangen. Het dier is volgens de bond opgeklommen tot de top drie van predatoren.

Samen met zwarte kraai en vos is de steenmarter verantwoordelijk voor het roven van de meeste eieren van weidevogels, zo stelt de BFVW op basis van eigen onderzoek.

Proef

De provincie liet bij wijze van proef dit voorjaar in een gebied bij Aldeboarn steenmarters wegvangen. Als de bevindingen van dat experiment overeenkomen met de ervaringen van de vogelwachters, dan is het volgens bondsvoorzitter Rendert Algra de hoogste tijd dat de provincie ,,hurde maatregels’’ treft. De beschermde status van het roofdier is volgens hem misplaatst.

Door nazorgers verzamelde veldgegevens van dit voorjaar zijn geanalyseerd door studente Anne van der Aa van Van Hall Larenstein. De steenmarter plunderde twee keer zoveel nesten als in 2017.

Koploper

In zes van de zeven gebieden waar door agrarische collectieven aan weidevogelbeheer wordt gedaan, is de steenmarter opgeklommen van een plaats in de middenmoot naar de top drie op de ranglijst van rovers van eieren. In de collectieven Westergo en It Lege Midden was de steenmarter zelfs koploper. In heel Friesland gaat het om honderden leeggeroofde nesten.

BFVW-voorzitter Algra veronderstelt dat het beeld in het proefgebied bij Aldeboarn niet anders is dan in de weidevogelgebieden die in het beleid als kansrijk worden gezien en daarom voor beheersvergoedingen in aanmerking komen. ,,At dat it gefal is, ferwachtsje wy rom foar it briedseizoen hurde maatregels fan de provinsje.’’

Slagveld

De steenmarter staat op de lijst van beschermde dieren. Dat maakt het lastig ontheffingen voor het wegvangen van het dier rond te krijgen. ,,Mar’’, stelt Algra, ,,at jo sjogge nei it slachtfjild ûnder de aaien en piken fan greidefûgels, moatte je je ôffreegje oft de beskermde status fan de stienmurd noch wol ferantwurde is.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement